Safari Tanzania si sejur Zanzibar 2024 – 2025
Programe complete la safari in Kenya sau Tanzania, urmate de sejur la plaja in Zanzibar
Kenya si Tanzania sunt poate cele mai faimoase destinatii din lume unde sa mergi pentru o experienta de tip safari.
Impreuna cu partenerii nostri din aceste destinatii, cream inca din 2012 programe complete, complexe si personalizate pentru fiecare calator care doreste sa traiasca aceasta experiente, macar o data in viata
Mai mult, pe baza experientei proprii in urma calatoriei efectuate in iunie 2023 in Tanzania si Zanzibar, va oferim si cele mai relevante informatii si sfaturi de calatorie, in asa fel incat experienta voastra in Tanzania sa fie una cu adevarat memorabila.
Marea Migratie din Masai Mara si Serengetti, un hike pe Kilimanjaro, Lacul Manyara, Ngorongoro si alte parcuri nationale faimoase sunt parte din programele pe care ti le propunem in cele 2 destinatii.
Lodge-urile la care te vei caza sunt alese foarte atent, in asa fel incat sa fie localizate in cele mai bune zone ale parcurilor nationale si sa iti ofera o experiente completa in inima naturii, inclusiv atunci cand nu esti intr-o tura de safari.
Localizarea acestor unitati de cazare este esentiala insa la fel de importante sunt conditiile oferite, asa ca ne asiguram mereu ca aceste conditii sa fie la cel mai inalt nivel calitativ.
Foarte importante sunt si vehiculele si confortul oferit de acestea, pentru ca vei petrece mult timp deplasandu-te prin parcurile nationale iar serviciile oferite de ghizi si calitatea acestora intregesc experienta pe care o ai in timpul unei astfel de calatorii, fie ca alegi Kenya sau Tanzania.
Serviciile oferite de noi in timpul turelor de safari in Tanzania, prin intermediul colegilor nostri directi de acolo, sunt premium inca din momentul aterizarii pe aeroportul Kilimanjaro. Ghizii sunt calificati si de cea mai buna calitate, toate programele sunt flexibile si personalizate de la zero pentru fiecare calatorie in parte iar in timpul calatoriei efective, va puteti organiza loca impreuna cu ghidul privat dedicat voua, intreaga calatorie. Adica veti stabili impreuna ceea ce va doriti sa vedeti, cate ore doriti sa alocati pentru activitati, cum vreti sa fie organizata calatorie, in asa fel incat sa fie totul cat se poate de confortabil si experienta una cu adevarat speciala.
Cum ajungi si unde stai – recomandarile noastre
Zboruri recomandate
OTP – DOH – JRO – Qatar Airways
OTP – IST – JRO – Turkish Airlines
OTP – DOH – NBO – Qatar Airways
OTP – IST – NBO – Turkish Airlines
Lista hotelurilor si lodge-urilor recomandate este foarte mare. In general alegem hotelurile potrivite pentru fiecare solicitare primita, in functie de buget, cerintele specifice, preferintele legate de localizare, facilitatile necesare, tipul vacantei/programului si alte criterii pe care le luam in calcul in urma discutiilor prealabile.
Pentru o vacanta reușită iti recomandam
- Minim 3-4 nopti la la safari
- Cel putin 2 parcuri nationale aflate in zone diferite
- Lodge-uri de clasa semi-luxury sau luxury
- Zbor direct din Seronera Airstrip (Serengetti) in Zanzibar
- Tururi private in parcurile nationale si ghizi specializati
- Cazari de 5* cu all inclusive in Zanzibar
- Minim 5 nopti la plaja in Zanzibar
Cand sa calatoresti
In Kenya si Tanzania se poate calatori tot anul, insa anumite perioade sunt ideal pentru a vedea cele mai multe animale salbatice sau pentru a te bucura de vreme buna:
Kenya:
- ianuarie – aprilie – varful de sezon pentru a observa animalele
Tanzania
- ianuarie – martie – in general animalele sunt situate in partea de sud din Serengeti si atunci se nasc cei mai multi pui
- aprilie – iunie – incepe deplasarea spre zona de vest a parcului national
- iunie – iulie incepe migratia din zona centrala si vestica spre zona de nord vest a parcului
- august – (iulie-august) are loc de obicei traversarea in zona de nord si spre parcul Masai Mara din Kenya
- august-octombrie – perioada in care incepe migratia din sudul Masai Mara catre zona de est si centru din Serengeti, animalele sosind undeva in luna Octombrie
- noiembrie – decembrie – perioada in care animalele sunt stationate in zona de est din Serengeti si incepe migratia din nou spre campiile sudice
Zanzibar
- iulie-septembrie – varful de sezon si perioada cea mai uscata
- noiembrie + martie-mai – cele mai ploioase luni – se recomanda a evita acest interval
Ce trebuie sa stii pentru o calatorie memorabila la safari in Tanzania
- Chestiuni generale legate de cultura locala si asteptarile pe care sa le aveti
In primul rand, trebuie sa tineti cont de faptul ca va aflati intr-o tara africana bine dezvoltata dar cu o cultura proprie, care trebuie respectata. Este o tara stabila politic si in general sigura dar si foarte curata (peste asteptari de curata) unde protectia mediului, a animalelor dar si a comunitatilor locale traditionale este foarte importanta. Asadar, comportati-va normal, natural, folositi la maxim serviciile ghizilor si intrebati-i orice curiozitate ati putea avea despre tara lor, cultura lor, viata locala, religie, politica, etc. Va vor oferi toate informatiile, cu drag.
Evitati insa discutii care pot jigni, crea divergente de opinie legate de religie, rasa, culoarea pielii, politica, etc. Este valabil in orice alta tara in care calatorim.
Revenind la aspectul curatenie, veti vedea ca in general in zonele in care veti merge, pe langa orasele mari sau in zonele parcurilor nationale, peste tot este destul de curat si ingrijit. Chiar daca oamenii locuiesc de multe ori in conditii modeste, sunt ingrijiti, curati si muncitori. Evitati asadar sa aruncati gunoi de orice fel in alte zone decat in cosurile de gunoi special amenajate. De asemenea, vehiculul cu care veti calatori dispune de cos de cunoi in partea din fata si puteti depozita acolo toate deseurile iar colegii nostri se vor ocupa ulterior de curatarea aferenta.
Intrucat distantele de parcurs dureaza destul demult si in general veti petrece mare parte din zi in masina de safari (atat in timpul transferurilor cat si in timpul safari-ului propriu-zis), in functie de nevoie, puteti ruga ghizii sa opreasca oricand la toaleta (sunt curate in general si foarte curate si bine organizate in zonele parcurilor nationale si in interiorul acestora). De asemenea, daca va doriti sa opriti pe drum la piete locale, sa achizitionati produse locale, etc, le puteti solicita ghizilor acest lucru fara nicio problema.
Tot in ceea ce priveste experienta de safari, recomandam sa discutati in avans cu ghizii si sa le povestiti ce asteptari aveti, ce animale va doriti in mod special sa vedeti, etc. Ei vor face tot posibilul sa va duca in locurile unde aveti sansele cele mai mari sa observati aceste animale. Cu mentiunea ca acolo totul este natural si salbatic deci nu exista nicio garantie ca veti vedea acele animale, sau altele. Fiind in mediul lor natural, fara garduri sau restrictii, totul tine de sansa dar si de experienta ghidului in a observa animalele si a identifica urmele pentru a estima pe unde s-ar pute afla acestea.
- Moneda locala – schimbul valutar
Moneda locala este Tanzanian Shilling iar cursul de schimb este undeva la 1 USD = 2200-2300 TZS
In general se foloseste foarte mult cash in Tanzania, fie in USD fie in moneda locala. Platile cu cardul se pot efectua mai rar si doar la hoteluri sau supermarket-uri mari cu mentiunea ca de obicei se aplica un comision de 3 pana la 5% din valoarea tranzactiei pentru plata cu cardul.
Recomandam asadar sa aveti cash asupra vloastra sau sa scoateti de la un bancomat, la sosire moneda locala.
Atentie! Nu sunt acceptate in Tanzania bancnote USD mai vechi de anul 2003 sau chiar 2006. Deci atentie cu ce bancnote veti ajunge in Tanzania pentru ca daca sunt mai vechi, e posibil sa nu le puteti utiliza.
- Tips-ul este practicat si asteptat
In general veti observa sa fiecare serviciu prestat de localnici cam presupune si un mic tips la latitudinea calatorului. De exemplu, la hoteluri nu veti fi lasati sa va carati singuri bagajele – este parte din cultura locala. Dar persoana care le va cara, va astepta si un tips in final – in general 1-2 usd sunt absolut ok.
Pentru partea de turism – safari in general, este si o regula nescrisa dar practicata la scara larga, pentru recompensarea lor in functie de calitatea experientelor oferite, cu undeva intre 5 si 10 USD / persoana / zi – tips pe care il puteti oferi la final direct ghidului.
- Transportul in Tanzania
In timpul calatoriilor, fie ca discutam despre transfer fie despre excursie sau safari, in masina veti avea la dispozitie permanent apa plata, gustari diverse (pe langa picnic lunch-ul care de obicei se intampla in timpul safari-ului), bauturi soft dar de multe ori si bere, vin, etc si cafea + ceai.
Puteti ruga ghizii sa vi le ofere oricand aveti nevoie, fara niciun fel de restrictie.
Cum am scris mai sus, distantele sunt destul de mari dar mai mari sunt timpii de parcurs aceste distante. Si chiar daca mare parte dintre drumuri sunt foarte bune, vitezele de deplasare sunt in general mici. Deci sa va inarmati cu rabdare si sa va bucurati de calatorie in sine, sa fiti mereu cu ochii pe geam pentru ca veti vedea adesea lucruri surpinzatoare.
Pentru ca in Tanzania, totul se intampla, cum spun localnicii, “pole, pole” – o sa intelegeti ce inseamna cand veti ajunge acolo:)
Si ca sa va pregatiti deja si sa stiti cam la ce sa va asteptati, iata cam cum / cat dureaza deplasarile intre principalele zone in care veti merge dar si in timpul safari-ului.
- Kilimanjaro Airport – Arusha – ~60 km / aprox 1h15’ – 1h40’ – drum asfaltat in conditii foarte bune
- Arusha – Parcul National Tarangire – ~170-180km / aprox 3h40’ – 4h – drum asfaltat in conditii bune
- Safari in Parcul National Tarangire – intre 3 si 6h (in functie de program) – drumuri forestiere, pamant, macadam
- Arusha – Karatu (de obicei din Karatu veti pleca pentru a explora Parcul National Manyara si Ngorongoro) – ~140km / aprox 2h30’ – 3h – drum asfaltat in conditii bune
- Safari in zona Lake Manyara – drumuri forestiere, pamant, macadam
- Safari in craterul Ngorongoro – drumuri forestiere, serpentine si pante abrupte, pamant, macadam
- Karatu, respectiv Ngorongoro – Serengeti – Distanta difera in functie de zona in care veti fi cazati in Serengeti. In general, minim 150km si minim 3.5h pana la intrarea in parcul national, apoi inca 1, 2, 3, chiar 4h prin parc in functie de locul unde se afla cazarea. Drum partial asfaltat (primii 50km maxim) apoi drum de pamant/macadam, cu gropi si sleauri, drum spectaculos care trece prin mijlocul triburilor de Masai si numeroase zone de vegetatie si clima diferite.
Daca aveti achizitionate zboruri domestice intre parcurile nationale si sau parcurile nationale si Arusha ori Zanzibar, decolarile se vor efectua de pe pistele locale de pamant cu avioane de mici dimensiunie – Bombardier, De Havillan, Cesna, etc. Asadar in cazul acestor transferuri, distantele si timpii difera.
Important este sa aveti in vedere ca zborurile acestea se modifica mereu, timpii si programul variaza deci totul se reconfirma cu 1-2 zile inainte de catre colegii nostri impreuna cu compania aeriana respectiva.
De asemenea, sa aveti in vedere faptul ca in general turele de safari incep dimineata devreme – intre 6 si 7 dimineata (pentru ca atunci sunt animalele foarte active, pana spre orele 10-11) si se incheie de multe ori pe la ora 4, 5 sau 6 dupa-amiaza.
Programul fiind insa unul privat, il puteti adapta dupa cum doriti.
Recomandam sa va consultati cu ghidul personal inainte de a incepe fiecare zi sau in seara precedenta pentru a stabili programul in continuare, in functie de dispozitia, preferintele si prioritatile voastre.
- Mancarea / apa – recomandari si precautii
– Consumati doar apa imbuteliata furnizata de hotel sau colegii nostri (apa purificata disponibila in masinile de safari pentru a face refill). Recomandam sa utilizati apa imbuteliata si pentru spalatul pe dinti.
–Evitati bauturile cu gheata – consumati doar bauturi imbuteliate
-Mancarea este foarte gustoasa si mereu proaspata. In general preparatele lor locale includ multe legume, orez dar si carne de pui sau vita ori chiar porc si peste in anumite locatii. De obicei sunt gatite cu sos, pe gratar sau la cuptor.
-Fructele sunt absolut decicioase – ananas, banane, papaya, fructul pasiunii, pepene etc. Evitati insa fructele cu coaja sau salatele spalate cu apa de la robinet. Daca veti consuma fructe cu coaja (mere, piersici, etc.) recomandam sa le spalati inainte cu apa imbuteliata.
- Ce puteti vedea cel mai impresionant in functie de parcul in care mergeti la safari (asta nu inseamna ca le veti vedea obligatoriu dar in acelasi timp in aceeasi zona traiesc si alte animale pe care merita sa le observati):
–Tarangire – Elefanti, crocodili, girafe, zebre
– Manyara – pasari flamingo, lei care se catara in copaci, babuini si alte 2-3 specii de maimute, multe specii de pasari
– Ngorongoro – hipopotami, rinoceri negri (foarte rari), elefanti, girafe dar si pradatori (foarte rar)
– Serengeti – turme intregi de antilope gnu, zebre, girafe, lei, elefanti, hipopotami, buffalo, destul de rar – gheparzi si extrem extrem de rar – leopard (in general in copaci).
- Clima:
Clima difera foarte mult in functie de zona, perioada anului, altitudine, etc.
In general, trebuie sa cam aveti asupra voastra haine pentru toate sezoanele. Nu foarte calduroase, adica asa pentru temperaturi care coboara undeva spre 8-10 grade noaptea in cazurile cele mai extreme, in zonele cele mai inalte.
Asadar, in zona Arusha – Tarangire – Lake Mayara – temperaturi in general intre 22-25 de grade Celsius ziua si 15-18 grade noaptea. In zona Ngorongoro, fiind la altitudini mari, ziua cam 17-20 de grade iar noaptea 12-15 grade – in general ploi marunte chiar si in sezonul uscat, ceata si nori in zona de varf a craterului.
In Serengeti, platou de savana de situat pe la 1000-1500 m altitudine – temperaturi ziua de 24-28 de grade si noaptea de 15-28 grade.
- Ce sa iei cu tine in calatoria aceasta:
Haine:
- Tricouri lejere recomandat de culoare inchisa / neutra (maro, kaky, bej) (considerati chiar si 2 / zi pentru ca e posibil sa fie nevoie sa va schimbati mai des daca ploua sau este foarte cald
- Pentru zilele in care sunteti in safari si in zonele mai salbatice, recomandam pantaloni lungi, lejeri, de material subtire care se usuca rapid
- Un polar si/sau windstopper este indicat sa aveti la voi pentru noptile sau diminetile racoroase in care veti pleca devreme la safari
- pelerina/geaca de ploaie
- sapca/palarie
- Incaltaminte tip adidasi de trekking/hiking, cu talpa buna (nu recomandam sandale, pantofi, incaltaminte cu toc, slapi, etc)
- Costum de baie – unele lodge-uri si hoteluri au piscina sau zona de SPA dar mai ales daca veti continua calatoria in Zanzibar
Accesorii si alte lucruri utile:
- Rucsac mic in care sa aveti asupra voastra schimburi si poate niste gustari
- Binoclu
- Camera foto cu teleobiectiv sau telefon cu camera performanta
- Ochelari de soare
- Go pro – eventual il puteti monta pe masina de safari pentru a filma pe durata mai lunga drumurile/calatoria in sine
- Recomandam ca bagajele sa fie din materiale soft, nu trollere rigide pentru a putea fi mai usor manevrate de staff, pentru a incapea mai bine in masini si/sau avion daca aveti zboruri locale intre locatiile de safari
- Repelent impotriva insectelor – Autan Tropical sau similar
- Medicamente uzuale de genul nurofen, paracetamol, antialergice, imodium, saruri de rehidratare, etc (daca stiti ca aveti alergie la anumite alimente sau insecte sau orice altceva, recomandam in mod express sa ne anuntati din timp pentru a informa colegii de acolo sa aiba in vedere acest aspect).
- Adaptor pentru priza – prizele in Tanzania sunt pe model UK (merg ok stecherele subtiri si fara adaptor dar recomandam sa aveti unul de back-up)
-
Safari Tanzania si plaja in Zanzibar 2024 – 2025
Safari scurt 3 nopti. Tarangire si Ngorongoro. Zanzibarde la3650 EUR -
Amazing Tanzania Safari Experience si plaja in Zanzibar 2024 – 2025
Top safari experience 6 zile. Tarangire. Manyara. Ngorongoro. Serengeti. Zanzibarde la4500 EUR -
Vacanta in familie in Zanzibar 2024 – 2025
Per familiede la5700 EUR
Vezi povestile clientilor nostri care au calatorit in Kenya sau Tanzania
SharingTheExperience