Ecuador & Galapagos Experience – Quito si linia ecuatorului – prima parte

Ecuador & Galapagos Experience – Quito si linia ecuatorului – prima parte

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Explorator prin Ecuador

 

Am ajuns in Ecuador dupa o tura de 2 saptamani prin Costa Rica, cu scopul de a testa programe noi pentru turistii nostri in cautare mereu de experiente unice. Am decis sa adaug si Ecuadorul expeditiei mele in America Latina, intrucat mi-am dat seama ca daca tot am calatorit atat de mult pentru targul de turism la care am fost invitat – Expotur Costa Rica 2013 si circuitul organizat de partenerii nostri din Costa Rica, este o sansa perfecta sa vad destinatia la care visam inca de cand eram copil.

 

Plecand din Costa Rica, am aterizat in Quito la 2850 m altitudine intr-o atmosfera cu putin oxigen si multe necunoscute:

 

Quito – Primul oras monument UNESCO din lume

 

Sincer, nu stiam la ce sa ma astept, pentru ca am decis sa plec cat mai neinformat pentru a descoperi prin intermediul partenerilor nostri de acolo tot ceea ce era de descoperit. De data asta, timpul este destul de scurt, iar turul il fac pe cont propriu, fara a fi intr-un grup organizat sau a participa la un study tour organizat de catre agentia locala, asa cum tocmai efectuasem in Costa Rica.

Am simtit din plin altitudinea iar despre asta o sa va tot povestesc pe parcurs. Iesind din aeroport, ma intalnesc cu Francisco, ghidul nostru cu care conversez deja de 1 an si jumatate pe e-mail, lucrand impreuna la programele pentru turistii nostri in Ecuador. Temperatura, cam de luna aprilie la noi, adica vreo 18 – 20 de grade, constant ziua si vreo 10-12 noaptea. Interesant sentiment sa te afli la Ecuator si totusi sa fie racoare dar asa e la 2800 m peste nivelul marii.

 

Transferul cu masina de la aeroport in oras dureaza oricat. Si spun asta pentru ca poate dura 1 ora sau 3 h, nimeni nu poate sti pentru ca traficul din Quito este o mare necunoscuta si un haos total. Da, se poate mult mai rau decat in Bucuresti. Trafic haotic, soferi dementi, reguli incalcate de absolut toata lumea si o politie care priveste incompetenta sau mai rau, dezinteresata. Hmm, nu este tocmai cel mai frumos mod de a lua primul contact cu un oras, insa in locuri de genul asta, ignori chestiunile negative si te concentrezi asupra lucrurilor frumoase, pentru a te bucura de experienta. Si da, Quito este un loc plin de lucruri frumoase. Ma refer aici la centrul istoric al orasului, o zona cu o arhitectura coloniala superba si o istorie foarte bogata.

[/vc_column_text][vc_row_inner css=”.vc_custom_1467904035117{padding-top: 10px !important;padding-bottom: 10px !important;}”][vc_column_inner width=”1/2″][vc_empty_space height=”20px”][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=zeZkPEUHeqQ”][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]

Dupa ce am lasat bagajul la locul de cazare, casa managerului agentiei, un apartament mic in orasul nou, am pornit imediat spre centrul vechi pentru a descoperi un pic orasul si a ma acomoda cu altitudinea. Am gafait mult, am baut 2 cafele tari, am respirat adanc, dar tot degeaba. Tare greu a fost si mi-a luat 2 zile sa ma obisnuiesc. Vina imi apartine pentru ca puteam sau iau cateva pastile in acest sens si era totul ok, dar m-am incapatanat sa nu. Dar orasul l-am savurat din plin. Am invatat un pic despre colonisti, despre arhitectura locala, despre catedrale, am luat cina la o terasa traditionala si apoi am plecat acasa.

 

Turul efectiv de oras l-am avut dupa 3 zile, pentru ca intre timp am vizitat imprejurimile, insa voi trata acea parte a turului un pic mai tarziu, deoarece Quito este un subiect ce trebuie povestit separat, legat.

 

Practic, capitala Quito, aflata la a doua ce mai mare altitudine din lume dupa La Paz,  este un loc complex, un oras mare cu peste 2,5 mil. locuitori si un trafic infernal, dupa cum mentionam anterior.

 

Quito s-a dezvoltat incepand cu a doua jumatate a sec. 16 prin sosirea aici a colonistilor spanioli, in perioade diferite si in valuri separate. De fapt, au fost 4 mari sosiri care au dictat si dezvoltarea orasului. Acesta a fost impartit intial intre Dominicani, Franciscani, Augustini si Iezuiti. Acestea reprezentau bresle diferite din perioada medievala in zona peninsulei Iberice, fiecare cu un sfant protector, in numele caruia au ridicat cate o biserica, asa cum procedau de fiecare data cand colonizau un teritoriu.

 

DSC_0046

Insa constructia unei biserici la aceasta altitudine nu este lucru usor. Norocul a facut ca pe acest teritoriu sa se afle un mic oras Inca, unul dintre ultimele construite de celebra civilizatie. Si cum le statea in obicei, imediat ce au supus comunitatea locala si au pus mana pe aurul Inca, l-au folosit pentru a face rost de bani pentru constructia catedralelor, dar si pentru a decora bisericile in interior. In prezent aceste biserici, dintre care cele mai cunoscute sunt La Compania de Jesus si San Francisco, sunt pline de aur in interior si dispun de opere de arta de o valoare inestimabila. Dar oare cine poate estima valoarea artefactelor distruse ale culturii Inca si prejudiciul adus umanitatii prin colonizarea acestui teritoriu?

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_row_inner css=”.vc_custom_1467904777574{padding-top: 10px !important;padding-bottom: 10px !important;}”][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”3484″ img_size=”medium” onclick=”link_image”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”3488″ img_size=”medium” onclick=”link_image”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”3490″ img_size=”medium” onclick=”link_image”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Inspirandu-se din cunostintele de astronomie ale Inca, biserica San Francisco a fost construita pe locul palatului regal Inca si a fost gandita de asa natura astfel incat in dimineata zilei de 21.06 soarele sa patrunda printr-o mica fereastra si sa proiecteze o raza puternica direct in altarul bisericii, altar inconjurat de oglinzi care transmit lumina in raze catre toate icoanele si statuile aflate in biserica. Fenomenul trebuie sa fie cu adevarat spectaculos si gandit de asa natura pentru a evidentia puterea divina.

 

Alte obiective deosebite ce merita vizitate in Quito si care pe mine m-au incantat sunt: Strada La Ronda si Muzeul de Arheologie.

 

Strada la Ronda este un cartier vechi, foarte boem, in care artistii obisnuiau sa creeze la sfarsitul secolului 19. Acum, cartierul cu case cochete este plin de mici magazine si terase, locuri de unde poti cumpara ciocolata “home made” de calitate extraordinara sau poti asculta un artist cum exerseaza la pian in propria casa. Sentimentul este unul foarte placut, relaxant, iar o plimbare prin acest cartier te poate scapa usor de raul de altitudine.

 

Muzeul de arheologie se afla intr-o casa veche, un mic palat apartinand unuia dintre preotii colonisti si ofera un tur complet prin timp, incepand cu cele mai vechi culturi care au existat pe aceste meleaguri, pana in momentul sosirii colonistilor. Practic, este un mod foarte rapid, ieftin (3 USD intrarea) si confortabil de a cunoaste culturile pre-columbiene din zona Ecuador. Si astfel, sub ghidajul lui Francisco, am aflat informatii foarte interesante despre culturi ca Valdidia, prima civilizatie care dateaza din perioada 6000 i.H. si care a construit orase, infrastructura si detinea informatii foarte complexe despre astronomie, o civilizatie mai putin cunoscuta.

 

Apoi au urmat Chorera, care au trait aici in perioada 1500 – 500 i.H. si care erau foarte avansati tehnologic. La un moment dat, nimeni nu stie cum, acestia s-au intalnit cu civilizatia japoneza si au inceput sa sculpteze case tipic japoneze, temple japoneze si personaje cu trasaturi asiatice. Cum s-a petrecut intalnirea, nimeni nu isi explica si mai mult, in acea perioada, aceasta cultura a inceput un proces sacru de alungire a craniilor pentru a semana cu zeii pe care ii venerau.

O alta reprezentare comuna din aceeasi perioada este cea a eroului inaripat, care putea zbura si ii proteja de inamici. Discutiile sunt inca aprinse pe aceasta tema. Eu prefer sa cred in teoria extraterestrilor antici, dar voi puteti sa credeti ce vreti:)

 

 

Chorera-isi-alunceau-craniul-pentru-a-semana-cu-zeii-lor

Am analizat apoi statuetele triburilor de indieni, celebri pentru ca mestecau frunze de coca, obiecte funerare si obiecte utilizate pentru ceremoniile religioase si nunti, vase funerare, reprezentari ale samanilor, etc.

Turul a durat cam 1,5 h insa il puteti face si in 20 de minute. Eu am preferat sa il am pe Francisco cu mine care este un ghid extraordinar si mi-a explicat in detaliu fiecare amanunt.

 

Aceasta este una dintre diferentele intre tururile pe care noi le promovam si cele de masa, pe care majoritatea agentiilor le opereaza in Ecuador.

 

 

Parasind Quito, am pornit dupa pranz spre Ecuator, pentru a face cateva poze cu celebrul monument al Ecuatorului. Drumul dureaza 25-40 de minute, in functie de trafic.

Monumentul-Ecuatorului-2Monumentul a fost construit de expeditia europeana condusa de cercetatori francezi si prusaci ce au venit aici special pentru a masura circumferinta Terrei, pentru a calcula forta gravitationala si efectua numeroase cercetari stiintifice, menite sa schimbe total modul oamenilor de a naviga si de a se orienta in spatiu.

 

Monumentul este celebru si este esential a se vizita in momentul in care ajungi in Ecuador. Gandeste-te numai ce senzatie faina ai atunci cand stai cu un picior in emisfera nordica si cu celalalt in emisfera sudica. Sau ce experienta interesanta traiesti atunci cand incerci sa mergi drept pe linia ecuatorului si nu reusesti, de parca ai fi beat, pentru ca cei doi poli exercita o forta mult prea mare asupra ta si tinzi sa te inclini in stanga sau dreapta.

 

Cam asta faci si vezi daca stai 2 nopti in Quito si sunt practic elementele esentiale pe care nu trebuie sa le ratezi cand ajungi in Ecuador.

 

Esti interesat de cel mai complex si spectaculos tur in Ecuador si Galapagos care se organizeaza din Romania?

Descopera „Bright Ecuador & Galapagos – program cu plecari garantate pentru minim 2 turisti”

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Vreau oferta personalizata

Iti putem propune cea mai buna varianta. Luam in calcul peste 40 de criterii cand generam oferta. Nu ne crede pe cuvant! Citeste povestile

Vreau oferta personalizata

Vreau oferta