Costa Rica – epicentrul turismului responsabil si al experientelor Pura Vida.

Costa Rica – epicentrul turismului responsabil si al experientelor Pura Vida.

Costa Rica – epicentrul turismului responsabil si al experientelor Pura Vida

 

Drag călătorule #PrietenCuPlaneta,

Cu ceva timp în urmă ți-am promis o serie de articole despre turismul sustenabil practicat în destinațiile Fresh Holidays. Astfel astăzi ne îndreptăm atenția către Costa Rica, una dintre destinațiile noastre favorite și unul dintre liderii globali în ceea ce privește soluțiile sustenabile în industria turismului.

Costa Rica este o țară recunoscută pe scară largă pentru ecoturismul și practicile sale durabile. 25% din Costa Rica este clasificată ca zonă protejată, fiind recunoscută ca și parc național, refugiu pentru animale sălbatice sau rezervație.

Oamenii vin de pe tot globul pentru a se putea bucura de frumusețea incredibilă și biodiversitatea acestui mic paradis tropical. Turismul și mai ales ecoturismul reprezintă o industrie majoră și forță economică care susține o mare parte a populației

Costa Rica a fost desemnată a doua cea mai sustenabilă țară din lume de Consiliul Mondial al Energiei. Țara utilizează 99,2% energie regenerabilă, 78% hidroelectrică și 18% geotermală. Costa Rica are, de asemenea stabilit obiectivul ca până în anul 2021 țara să aibă zero emisii de carbon. Există mai multe organizații guvernamentale și private, precum și comunități care joacă un rol important în promovarea și aplicarea turismului ecologic în toată țara.

Certificarea pentru turism durabil

Certificarea pentru turism durabil evaluează toate sectoarele industriei din Costa Rica. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, „Certificarea pentru turism durabil (CST Costa Rica) este unul dintre primele sisteme, dacă nu primul, care realizează integrarea elementelor principale ale turismului durabil, analizând practicile bune de management, impactul social și asupra mediului al serviciilor, precum și percepția clientului asupra serviciului oferit și promovarea produsului. ” Există aproape 400 de companii de turism din Costa Rica care au primit această certificare.

Ce înseamnă mai exact certificarea CST ?

Atunci când întâlnești semnul acestei certificări la o companie vei ști că ea:

 • evită emisiile de gaze și daunele cauzate mediului din cauza poluării sau a altor substanțe chimice.
 • derulează acțiuni de gestionare și conservare a naturii, protejând-o întotdeauna.
 • gestionează deșeurile pe care le produce astfel încât să nu creeze un impact negativ asupra mediului.
 • vă invită să cunoașteți bogăția naturală a țării și vă îndeamnă să aveți grijă de ea și să o protejați.
 • respectă standardele, în special cele referitoare la mediu, patrimoniu arheologic și siguranță.
 • angajează și antrenează locuitorii comunității în care își desfășoară activitatea, având tot timpul echipe formate din cunoscători ai zonei și naturii.
 • promovează tradițiile și obiceiurile țării, consumul de mâncare locală și artizanatul național.

Ecolodge

Este posibil să nu fi auzit de un ecolodge înainte, dar în Costa Rica ele sunt extrem de populare și căutate de turiștii străini. Ecolodge-urile sunt în esență cazări care sunt construite și / sau operate într-un mod care minimizează impactul asupra mediului natural în care se află.

Fiecare lodge este unic, dar printre trăsături se numără susținerea proiectelor locale care promovează dezvoltarea durabilă, folosirea pesticidelor ecologice, utilizarea panourilor solare pentru a furniza energie, produse cosmetice naturale pentru băi în camerele de oaspeți, folosind inclusiv plante native în amenajarea teritoriului și oferind turiștilor posibilitatea de a participa la un program numit „Plantează un copac” pentru a compensa emisiile de carbon.

Plastic-Free

În timp ce state precum SUA se mișcă încet în a interzice pungile și paiele din plastic, Costa Rica este mult înainte, angajându-se să interzică până în 2021 toate produsele din plastic de unică folosință – pungi de unică folosință, tacâmuri, paiete, căni, capace de cafea și sticle.

În prezent, Costa Rica produce zilnic 4.000 de tone de deșeuri, dintre care 11% sunt materiale plastice de unică folosință, care (cel mai des) sfârșesc în râuri și în ocean. Dacă Costa Rica reușește această inițiativă, aceasta va deveni prima țară din lume care nu mai produce deșeuri de originea obictelor de unică folosință din plastic.

În timp ce Costa Rica, la fel ca multe alte țări eco-conștiente din întreaga lume, face tot posibilul să protejeze mediului, soluțiile propuse nu sunt încă suficiente, dar cel mai important este faptul că se fac în continuare progrese.

Cu toate acestea, nu numai destinația și furnizorii de turism sunt responsabili – este responsabilitatea noastră să facem alegeri conștiente și să luăm decizii care nu numai să îmbogățească experiențele noastre personale, ci de pe urma cărora să beneficieze și locurile pe care le vizităm.

Mulți dintre noi abia acum începem să realizăm ce rol vital jucăm în protejarea planetei și a viețuitoarelor ei. Din acest motiv trebuie să încercăm să optăm pentru explorarea planetei într-un mod cât mai verde și sustenabil posibil. În zilele noastre există mult mai multe opțiuni ecologice decât oricând. În calitate de călător, este înțelept să înțelegi ce face ca un tur, o activitate, o cazare sau o afacere să fie ecologică și să analizezi ce ai putea face personal pentru a fi un călător responsabil și conștient, indiferent dacă ești în Costa Rica sau o altă destinație incredibilă de pe frumoasa noastră planetă.

Partenerii nostri din Costa Rica sunt eco-certificați si derulează permanent acțiuni de protejare a mediului. Astfel împreună cu ei ne asigurăm că programele noastre din Costa Rica respectă mediul înconjurător și comunitățile locale.

Concret, partenerii noștri au câștigat datorită politicii lor de sustenabilitate, următoarele certificare recunoscute internațional: The Certification for Sustainable Tourism program, National Carbon Neutral Mark, UNWTO Global Code of Ethics for Tourism, Gender Equality. Detalii pe larg despre aceste certificări și programele partenerilor legate de acestea puteti găsi dând click aici.

Împreună suntem de părere că a fi un turist responsabil nu înseamnă că trebuie să sacrificăm calitatea serviciilor sau planurile în ceea ce privește itinerariul. Din contră, atunci când am creat programele ne-am asigurat că totul este planificat cu un accent puternic pe sustenabilitate și conservarea naturii, dar păstrând în vedere nevoile și dorințele turiștilor #Fresh.

Credem cu tărie că, ori de câte ori este posibil, comunitățile vizitate ar trebui să primească un beneficiu direct, pentru ca programele de călătorie să fie durabile.

Contribuția partenerilor noștri din Costa Rica la crearea unei experiențe eco-friendly constă în:

 • Folosirea de ghizi și șoferi instruiți corespunzător și oferirea unui serviciu durabil, fără a reduce calitatea serviciilor prestate.
 • Partenerii noștri sunt fondatorii programului “Friends of the National Parks”, un proiect de protejare a parcurilor naționale din Costa Rica.
 • Evitarea emisiilor de dioxid de carbon, daunele aduse mediului și poluarea.
 • Agenția parteneră se ocupă corect de deșeurile care sunt produse în timpul călătoriei turiștilor.
 • Consumarea de produse naturale, biodegradabile.
 • Aplicarea celor 3 R – Respingere, Reducere și Reciclare.
 • Aplicarea unui program de economisire a apei și a energiei electrice.
 • Promovarea bogățiilor naturale pe care le au și a importanței de a avea grijă de ele.
 • Limitarea dimensiunea grupurilor care vizitează zonele protejate și promovarea principiul sustenabilității printre clienți și furnizori.
 • Împreună sfătuim turiștii cu privire la comportamentul lor atunci când observă fauna din Costa Rica; mai ales în cazul în care animalele sunt în perioada de împerechere, de depunere de ouă sau de hrănire a puilor. Turiștii nu trebuie să ofere mâncare de niciun fel animalelor sălbatice.
 • Sfătuirea turiștilor să cumpere numai suveniruri fabricate din produse naturale sau cele fabricate cu resurse regenerabile, cum ar fi lemnul.
 • Oferirea oportunității de a participa la inițiativele de conservare și dezvoltare comunitară.
 • Respectarea reglementărilor privind activitatea turistică, în special cele care se referă la mediu, animale sălbatice, moștenire arheologică și securitate socială.
 • Îndemnarea turiștilor de a fi sensibili la tradițiile și cultura locală și să încerce să interacționeze cu oamenii din locurile pe care le vizitează; în acest fel, activitatea turistică va fi o experiență pozitivă pentru toți oamenii implicați.

Pentru mai multe detalii despre programele și măsurile sustenabile aplicate de partenerii noștri în Costa Rica te invităm să accesezi pagina dedicată sustenabilității de pe site-ul lor (click aici).

Toate programele noastre din Costa Rica sunt astfel programe turistice sustenabile, eco-friendly, gândite împreună cu partenerii noștri din locație. Împreună ne asigurăm că turiștii Fresh Holidays se pot bucura de experiențe autentice, pot explora cele mai fascinante locuri din Costa Rica și pot intra în contact direct cu comunitățile locale, toate acestea fiind posibile fără a dăuna mediului înconjurător. Prin măsurile enumerate mai sus dar și prin multe alte proiecte și inițiative sustenabile avem siguranța că Costa Rica va rămâne mult timp o destinație eco-friendly de care se vor putea bucura și generațiile viitoare.

Deci dacăești dornic de aventură, dar dorești și ca vacantele tale să aibă o amprentă verde și pozitivă asupra locului vizitat, echipa Fresh Holidays te așteaptă să o contactezi pentru planificarea viitoarei tale experințe personalizate si eco-friendly în Costa Rica. Te poți documenta asupra programelor Fresh Holidays în Costa Rica pe pagina dedicată acestei destinații de pe site-ul nostru oficial (click aici)

Fresh Holidays,

Turoperator #PrietenCuPlaneta[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=Kn6qgfTmsyA” align=”center”]

Vreau oferta personalizata

Iti putem propune cea mai buna varianta. Luam in calcul peste 40 de criterii cand generam oferta. Nu ne crede pe cuvant! Citeste povestile

Vreau oferta personalizata

Vreau oferta