Calator prin Africa de Sud – Drumul vinului si ruta balenelor
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Rainbow nation & the mother city, dincolo de stereotipuri
Calator prin Africa de Sud – Self Drive pe Garden Route – cu masina la capatul lumii
Stellenbosch – unde incepe cel mai lung drum al vinului din lume
Cum va spuneam in articolul anterior, tura din 2015 in Africa de Sud a avut o latura foarte aventuroasa si plina de experiente memorabile.
La aeroport, ghidul local al partenerilor nostri din Africa de Sud ne-a asteptat cu “pilotul virtual” ,adica un kit de calatorie foarte bine realizat cu toate indicatiile de orientare, sfaturi, coordonate GPS, sugestii pentru masa, etc si desigur toate voucherele de cazare si alte documente necesare, cum ar fi numerele de urgenta la care sa apelam in caz de probleme.
Si am preluat rapid masina de la ghiseul Europe Car S. Africa si am pornit pe un drum scurt, de numai 40 km pana in Stellenbosch.
A fost ciudat initial, dat fiind faptul ca nu mai condusesem niciodata pe partea stanga a drumului si mai ales intr-o tara africana, despre care aveam impresia ca are un trafic haotic, drumuri proaste si periculoase si alte neajunsuri.
Am fost incredibil de placut surprins sa vad ca de fapt nu era deloc asa.
Mai exact, drumurile erau ca in palma, traficul foarte civilizat si soferii disciplinati iar soselele pline de indicatoare rutiere, care practic ne-au ajutat sa ajungem rapid la destinatie, fara a ne uita aproape deloc pe GPS.
Am ajuns in Stellenbosch, mai exact in Devon Valley, o vale superba unde se afla un hotel tip conac sau Manor House, o ferma locala de pe vremea ocupatiei coloniale olandeze, construita in stilul traditional Cape Dutch.
Ne-am cazat intr-o camera superba cu vedere la vale si la muntii din departare, cu terasa privata cu gazon si palmieri. A fost o alegere perfecta acest loc pentru ca dupa zborul de 11h, abia asteptam sa ajungem undeva sa ne relaxam.
Si am iesit la restaurant, unde am admirat peisajele si podgoria de vita de vie la apus, am baut un vin local productie proprie a fermei si ne-am bucurat din plin de experienta relaxanta, pentru ca a doua zi urma practic sa pornim pe traseul de explorare a Africii de Sud.
Boulders Beach si pinguinii din Africa de Sud
Nu puteam sa ajungem aici si sa nu facem o calatorie pana la Boulders Beach. Cum va spuneam si in articolul anterior, aceasta rezervatie superba se afla in Cape Peninsula, langa Cape Town si cum noi eram foarte aproape, am ales ca astazi sa nu mergem direct la urmatoarea noastra cazare ci sa facem un circuit in care sa vizitam mai multe zone din regiune.
Si prima oprire a fost la Boulders Beach, unde ne-am bucurat de cateva ore superbe de plaja, poze cu pinguinii, am facut un pic de “hiking” pe dunele de nisip si prin rezervatie si am inghetat facand baie in apele de numai 16 grade Celsius ale Oceanului Atlantic.
Am intrat mai mult impulsionat de zecile de familii cu copii veniti din tarile nordice care pareau sa se simta in aceasta apa sloi ca intr-o mare tropicala. Asa ca daca iti place sa faci baie intr-o cada plina cu gheta, aici este locul perfect. Daca nu, atunci iti recomand o vacanta separata intr-o insula tropicala.
Drumul spre dupa-amiaza ne-a purtat pe M32 si N2, de-a lungul unui golf superb – False Bay. Aici, privelistea vazuta de pe uscat este fantastica, plajele late si lungi de zeci de km, cu nisip fin si dune imense si valuri mari ideale pentru surferi. Nu aceeasi parere o au insa navigatorii timpurii, care si-au gasit odihna vesnica in acest golf de-a lungul secolelor.
Intrucat pare un golf linistit, multi alegeau sa intre cu vasele, aici insa curentii fiind foarte puternici si furtunile care se iscau de obicei din senin au scufundat sute de vase coloniale de-a lungul secolelor. Acum, golful este plin de epave si este evitat de majoritatea marinarilor. Tot acestia l-au denumit “False Bay”, ca o aluzie la faptul ca nu este un golf sigur, asa cum pare.
Seara am ajuns in Erinvale, a doua noastra oprire pe drumul vinului, unde ne-am cazat de asemenea la un conac superb cu podgorie, unde ne-am bucurat din nou de relaxare si rasfat in gradinile superbe ale locatiei.
Pe ruta balenelor pana in Cape Agulhas si Arniston
Pornind din Erinvale, am plecat spre sud pentru a inconjura Kogelberg Nature Reserve. Am ajuns pe cel mai frumos drum panoramic de coasta pe care am condus vreodata. Senzatia, spectacolul naturii si peisajele au fost experienta suprema. Acest drum – R44 se mai numeste si Whale Route, pentru ca este unul dintre cele mai bune puncte de observatie a balenelor, in perioada iunie – octombrie cand acestea vin aici in numar foarte mare. Din nefericire, noi nu am fost in acest sezon, asa ca nu am vazut balene dar am observat numeroase colonii de lei de mare si cativa delfini. Suficient zic eu pentru a completa aceasta experienta superba.
Acest drum este iubit foarte mult de motociclistii care fac turul Africii de Sud pe 2 roti si sunt cu miile in fiecare an. Tot in aceasta zona, daca esti iubitor de natura, poti sa campezi pe plaja sau in unul dintre campingurile amenajate, cu rulota sau cu cortul si sa te bucuri de o experienta completa la 2 pasi de ocean. Atentie mare insa la babuini pentru ca sunt peste tot si sunt destul de agresivi.
A, nu v-am spus despre drum. R44 – regional 44, adica drum judetean pe scurt. Vedeti aici o poza cu drumul ca sa va faceti o idee despre infrastructura rutiera “nasoala” a Africii de Sud.
Noi nu ne-am cazat pe plaja cu cortul, cu toate ca ne-ar fi placut, ci am pornit ca niste fitosi mai departe spre hotelul nostru din Arniston, aflat la inca 207 km distanta. Dar de ce sa ne grabim.
Am gasit un indicator spre dreapta, catre Betty’s Bay si dunele de nisip. Hai sa vedem despre ce e vorba. Cum nu ne place sa stam prea mult pe drumurile nationale, am facut aceasta abatere scurta si bine am facut. Am ajuns intr-un mic sat pescaresc unde s-au construit pe coasta muntelui zeci de case de vacanta, toate cu vedere catre superba plaja cu dune albe de nisip. Dupa aceste dune se intindea Oceanul Atlantic pe care sute de surferi se dadeau fara nici un stres. Doamne ce viata relaxata duc oamenii astia. Am admirat si noi un pic peisajul si am pornit mai departe.
Urmatoarea oprire a fost la Cape Agulhas.
Cape Agulhas este de fapt, geografic si oficial, punctul ce mai sudic al Africii si locul unde se intalnesc Oceanul Atlantic si Indian.
Este un landmark departe de drumul national dar merita oculul din plin. Aici se afla si unul dintre cele mai vechi faruri din Africa, inca functional in care poti urca sa admiri privelistea. De asemenea, daca esti pasionat de plante ciudate si pasari, in rezervatia de la Cape Agulhas poti avea o experienta de acest gen foarte faina.
Arniston – acel port pescaresc din alta epoca…
Arniston este blocat in timp. Este genul acela de loc pe care il vezi in filmele vechi, romantice, cu navigatori si pescari in care nu se intampla nimic. Pentru ca aici chiar pare ca timpul sa aiba alta valoare, alta conotatie. Este un sat mic, cu cateva unitati de cazare printre care si hotelul Arniston SPA situat pe faleza cu vedere directa catre ocean. Aici vii pentru relaxare, pentru activitati in natura si pentru … peste.
Din camera vezi intreg satul cu case albe si acoperisuri gri si nu, nu esti in Santorini pentru ca aici este mult mai frumos.
Dupa ce ne-am cazat, am luat 2 biciclete de la receptie, gratuit si am pornit sa exploram satul.
Da, cu bicicleta printr-un sat izolat din Africa de Sud. Incredibil de periculos. O adevarata nebunie nu? 🙂
Am strabatut pe 2 roti satul pe stradute laturalnice, am ajuns si in zona in care locuiesc pescarii, care in fiecare dimineata, pe la ora 3-4 pornesc cu barcile pe ocean sa pescuiasca, am vazut casele lor, am vazut cum traiesc si ne-au salutat zambitori bucurosi de oaspeti.
Iti voi povesti in partea a III -a despre aventurile si experientele petrecute pe Route 62 ( sau cel mai lung traseu al vinului din lume ) dar si despre povestea zilelor petrecute experimentand diferite ture de safari. Stay tuned![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”100px”][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=”nicdark_section nicdark_imgparallax fixed” css=”.vc_custom_1470867338787{background-image: url(https://www.freshholidays.ro/wp-content/uploads/2016/08/DSC_0164-1024×681.jpg?id=4276) !important;}”][vc_column][vc_empty_space height=”100px”][title_nd tag=”h3″ align=”center” title=”Daca povestea calatoriei noastre in Africa de Sud te-a inspirat” color=”#ffffff”][vc_empty_space height=”20px”][divider_nd align=”center” color=”#ffffff”][vc_empty_space height=”20px”][title_nd tag=”h3″ align=”center” title=”Iata ce programe iti recomandam pentru o calatorie memorabila in Africa de Sud” color=”#ffffff”][vc_empty_space height=”20px”][vc_btn title=”DETALII AICI: FreshHolidays.ro/VacanteAfricadeSud” style=”custom” custom_background=”#14b9d5″ custom_text=”#ffffff” shape=”square” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-paper-plane” add_icon=”true” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.freshholidays.ro%2Foferte-circuite-vacante-africa-de-sud%2F||target:%20_blank|”][/vc_column][/vc_row]
Cele mai indragite de catre clientii nostri
-
Little explorers: Magica Indie si Paradisul din Maldive – grup familii 2025
Promode la3995 EUR -
Little explorers Oman: Descoperă farmecul autentic al Omanului – Grup familii cu copii – Februarie 2025
Promode la2695 EUR/adult