Mai intai a fost creat Mauritius – apoi Paradisul

Mai intai a fost creat Mauritius – apoi Paradisul

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Mai intai a fost creat Mauritius si zeilor le-a placut atat de mult incat au creat dupa acelasi model, Paradisul. Asta spunea Mark Twain in urma cu aproximativ 120 de ani cand a avut ocazia sa viziteze micuta insula din Oceanul Indian.

 

Stiu, e un clieseu deja, toata lumea foloseste aceast citat pentru a descrie sau a incepe o poveste despre Mauritius. Dar pe bune daca nu e chiar asa.

 

In septembrie 2016 am avut ocazia sa ajung in Mauritius si visam la acest colt de rai de ani buni. Dar cum toate lucrurile se intampla la momentul potrivit, anul acesta am organizat pentru 2 tineri clienti de-ai nostri si prieteni buni care au ales sa se casatoreasca, o nunta atipica, adica o ceremonie simbolica prin care sa isi declare public iubirea iar destinatia aleasa de ei pentru acest eveniment special a fost chiar Mauritius.

 

img_1789Asa ca dupa vreo 6 luni de organizat acest eveniment si cateva sute de mailuri schimbate cu partenerii nostri din Mauritius, am ajuns sa aterizam in Insula Paradisului, pe 24.09.2016.

 

Eu am avut un program usor diferit la inceput pentru ca am decis sa imbin utilul cu placutul si am aranjat cu colegii de acolo 3 zile de vizite la hotelurile pe care noi le promovam deja in Mauritius, pentru a avea cunostinte la cald despre ele si a le putea recomanda mai eficient si corect clientilor nostri.

 

Ce am vazut, ce am vizitat, ce am aflat, astea sunt alte discutii si putem sa va povestim punctual daca veti dori candva sa calatoriti in Mauritius alaturi de Fresh Holidays insa nu scriu acest articol pentru a va vinde pachetele de vacanta in Mauritius, ci pentru a impartasi cu voi experienta noastra acolo.

 

Asadar, am fost cazati timp de 7 nopti la un resort de 5* absolut superb, Lux Grand Gaube, situat in zona de Nord a insulei. Alegerea a fost perfecta pentru ca in perioada asta pe coasta de Est bate tare vantul inca, iar zona de Nord este bine protejata asa ca ne-am bucurat din plin de vreme buna, apa calda, plaja cu nisip fin si soare.

 

p1040268p1040276La hotel am facut o gramada de activitati in fiecare zi, pentru ca erau free din partea hotelului. Dar majoritatea hotelurilor din Mauritius ofera aceste activitati free of charge, asa ca e clar ca oriunde te-ai duce, vei avea sansa sa ai o vacanta tropicala relaxanta, dar activa in acelasi timp.

 

Am facut pentru prima data wind surf, foarte fain dar mai am mult sa ma antrenez pana sa particip la mondiale. 🙂

Altii au incercat si ski nautic, dar mie mi-a fost tare lene. Prefer sa ma dau cu placa pe zapada. Parca e mai fun un pic. La ei s-a lasat si cu picioare julite si intinderi musculare, dar na, cica a meritat.

Am jucat tenis (au terenuri foarte faine de tenis), am fost la SPA si ne-am bucurat de mare, soare, relaxare. Dar nu am stat doar in hotel.

 

Normal ca am si vizitat chestii.

 

img_2032Si una dintre vizite ne-a dus in Ille De Deux Cocos, o insula privata a lantului Lux* Resorts, situata intr-o laguna si rezervatie marina ce ofera piesaje si culori demne de acele wallpaper-uri pe care dai multi bani sa le descarci la rezolutie mare de pe internet.

 

Dar rezolutia la care iti raman pe retina aceste peisaje este o cu totul alta experienta.

 

Am petrecut aici o jumatate de zi fantastica.

 

 

 

 

img_2074img_2036p1040579Pe Insula se afla o casa veche din secolul XIX, casa de „vacanta” a guvernatorului de Mauritius din acea vreme, unde se pare ca dadea frecvent petreceri deocheate, departe de ochii muritorilor de rand. Acum, este o locatie disponibila oricui si pe bune ca merita o tura de o jumatate de zi aici.

 

Ai la discretie un bar plin de bauturi fine, cocktailuri cate vrei, fresh-uri, rom local de cea mai buna calitate, o plaja cu nisip alb si fin ca faina, corali, poti sa faci snorkeling si sa vezi mii de pesti colorati, sa te relaxezi in hamac, la SPA, sa joci fotbal, bocce, tenis sau sa te plimbi pe insula.

 

Iar daca esti in grup, merita sa rezervi o noapte in acea casa coloniala veche transformata in hotel. Noi eram pe punctul sa transformam experienta de jumatate de zi intr-un adevarat party privat peste noapte, insa grupul a votat ca ar trebui sa mergem si la excursia deja rezervata pentru a doua zi, sa inotam cu delfinii. Next time asadar. Sau poate ramaneti voi si ne povestiti si noua cum a fost.

 

Dar nu v-am spus nimic despre istoria acestui loc numit Mauritius.

 

Sincer, nu am studiat nici eu prea multe si sigur gasiti informatii complete pe Wikipedia. Dar foarte interesant mi s-a parut ca initial, pana sa ajunga primii colonisti, era o insula salbatica, in ocean, nepopulata. Insa cand au ajuns pentru prima data navigatorii olandezi aici, s-au stabilit instant pe pamanturile fertile unde au inceput sa infiinteze plantatii de trestie de zahar si condimente, bunuri care erau tranzactionate pe bani grei in acea vreme. In plus, era un punct strategic, ideal pentru realimentare si odihna in drumul spre India. Tot ei si ulterior francezii, au populat insula aducand sclavi din Africa. Practic, in acea perioada populatia din Mauritius consta in nobilii colonisti europeni si sclavii adusi din Africa.

 

Tot acest proces a dus din pacate si la extinctia pasarii Dodo, cea mai mare pasare de pe Terra. Acum aceasta este simbolul insulei si aminteste de un eveniment trist si ne arata ca prezenta umana nu este tocmai benefica pentru natura…

 

In secolul 19, britanicii au adus un suflu nou. Pe langa faptul ca au instaurant condusul pe partea stanga, au si abolit sclavia si au adus personal din coloniile britanice, cei mai multi fiind din India, sa lucreze pe plantatiile din insula. Insa acestia din urma nu erau sclavi, erau oameni angajati ce beneficiau de anumite drepturi.

Acesta a fost momentul in care populatiile au inceput sa mixeze si in aproape 2 secole s-a ajuns la actuala populatie „Creole”. Locuitorii din Mauritius isi spun Creole, limba lor esta o combinatie intre Franceza, diverse dialecte locale si engleza iar limbile oficiale din insula sunt Creola, Franceza si Engleza. Acest mix de culturi a dus si la aparitia unei gastronomii locale fantastice, ce rasfata toate simturile prin gusturi si arome exotice, combinate armonios in preparate delicioase.

 

Cultura lor este foarte interesanta, reusind sa traiasca in pace si armonie oameni de religii diferite cu obiceiuri si culturi diferite, fiind un model demn de urmat pentru toata populatia globului.

Nu mai spun despre ospitalitatea acestor oameni. Zambetele calde si sincere, ospitalitatea, atentia si profesionalismul lor te fac din prima clipa in care ai pus piciorul pe acest taram sa te simti ca tocmai ai inceput o vacanta ce va fi cu siguranta perfecta.

 

Mai mult, se pare ca de vreo 3-4 ani, „Mauritius is going green”. Adica, s-au aprobat legi care se si pun in aplicare pentru ca toata insula sa treaca la energie regenerabila si sa fie complet ecologica. M-au impresionat curatenia, ordinea, drumurile in stare excelenta si faptul ca se vede cu ochiul liber cum trec usor, usor, la energie verde, de la cetateanul de rand la autoritati.

 

De exemplu, statul ofera fiecarei familii un sistem complet de incalziere a apei prin panouri solare, instalatie sanitara si boiler, gratuit. Plus multe alte masuri pe care autoritatile le iau si m-au facut din nou sa ma simt ca pana si aceste zone de pe glob evolueaza mai frumos si mai rapid decat tara noastra.

Insa astfel de inforamatii interesante va vor da mai mult ghizii locali.

 

Sa revenim la experientele noastre in Mauritius.


p1040788In ziua urmatoare am mers intr-o tura dis de dimineata sa vedem delfinii si sa inotam cu ei. Entuziasmati peste masura, am pornit pe mare si in scurt timp am ajuns la locul unde urma sa ne intalnim cu prietenii nostri delfini.

 

Am inceput sa ii zarim in numar foarte mare, ne-am echipat cu masti de snorkeling si am sarit in ocean sa inotam cu ei. Dar normal ca ei aveau chef de joaca si cum erau zeci de barci si sute de oameni in aceeasi zona, sansele sa ii atingem sau sa inotam efectiv cu ei au scazut considerabil.

 

Unii dintre noi i-au vazut de aproape, altii au avut ocazia sa ii fotografieze pe sub apa cum inotau jucaus pe sub ei, iar eu personal am facut mai mult o urmarire sufocanta inot dupa ei in speranta ca ma voi apropia la o distanta rezonabila de macar un sigur delfin. N-am avut noroc insa m-am bucurat oricum de experienta. E pana la urma si o chestiune de noroc. Nu esti intr-un acvariu, esti in mediul lor si daca ei vor, vin, daca nu, nu.

 

 

p1040816p1040833p1040862

Dar ziua a continuat cu o excursie in partea de S-V a insulei. Am discutat cu soferul nostru sa ne mai opreasca in cateva locatii in drum spre hotel. Asa ca am vizitat si bifat top atractiile din Mauritius, intr-o singura zi:

Rezervatia Chamarel cu celebra cascada, pamanturile in 7 culori, testoasele gigant si faimoasa romerie unde am facut si o degustare de rom local si am cumparat suveniruri pentru acasa. Delicios rom, daca esti fan.

 

Eu am cumparat multe sticle. Mai multe decat aveam voie in bagaj dar am ajuns ok cu ele acasa. 🙂

Si asa au trecut cele 8 zile petrecute in Mauritius, pe nesimtite, ba la plaja, ba pe mare, ba in apa, ba pe la hoteluri, in diverse excursii, creandu-ne amintiri superbe.

Dar poate cea mai faina dintre experiente a fost chiar evenimentul pentru care ne-am deplasat tot grupul de 10 persoane aici. Nunta pe care am organizat-o.

 

img_1983img_1972Pe o peluza superba, intre palmieri si roci vulcanice, cu vedere directa la ocean, intr-o atmosfera emotionanta sub un soare arzator, cei doi si-au unit destinele, si-au oferit verighetele si am ciocnit impreuna un pahar de Champagne. Am dansat, am cantat, am facut fotografii si ne-am bucurat de un eveniment special, pentru 2 oameni dragi, pe care i-am admirat pentru ca au ales sa organizeze acest eveniment pentru ei, asa cum vor ei si nu pentru sute de invitati asa cum se practica pe la noi.

 

 

Ne  bucuram ca am contribuit activ la organizarea acestui eveniment, ne bucuram ca am luat parte la el si ne dorim sa avem ocazia sa mai organizam astfel de nunti si pe viitor pentru tineri care vor sa isi uneasca destinele astfel, in Paradis.

 

Am plecat apoi spre o noua aventura, Insula Reunion, despre care va povestesc in articolul urmator.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Vreau oferta personalizata

Iti putem propune cea mai buna varianta. Luam in calcul peste 40 de criterii cand generam oferta. Nu ne crede pe cuvant! Citeste povestile

Vreau oferta personalizata

Vreau oferta