Misterele din Insula Zeilor – de la vacanta la plaja la farmecul autentic Balinez
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Explorand Bali alaturi de un localnic
Stiai ca in Bali paturile sunt orientate in asa fel incat, atunci cand dormi sa stai cu capul catre Vulcanul Batur – muntele sfant al zeilor unde acestia isi au salasul? Se spune ca te ajuta sa te relaxezi si sa intri in contact cu zeii in timpul noptii.
Nu stiu cat ne-am contopit cu zeitatile in Bali dar cu siguranta am avut parte de cele mai odihnitoare nopti din ultima perioada.
Top atractii si experiente despre care vom povesti in continuare:
- Plajele din Kuta si / sau Beno
- Templul Tanah Lot
- Sanctuarul Maimutelor
- Temple, temple si iar temple
- Cafeaua Kopi Luak si degustare de cafea si ceai la o ferma locala
- Lacul Batur
- Terasele de orez
- Ubud
- Satul Pangelipuran
- Raul Ayung
- La plimbare cu un localnic prin satele balineze
- La negociat de suveniruri cu artizanii locali
- O rata crocanta la celebrul restaurant “Dirty Duck”
- Ne hidratam cu suc de nuca de cocos
Bali este genul acela de loc despre care gasesti multe informatii pe internet, dar oricat ai cerceta si ai studia, in momentul in care ajungi acolo vei fi cu siguranta surprins si fascinat. Aici oamenii se ghideaza dupa astfel de crezuri si timpul curge diferit.
Pentru ca Bali este un loc magic, special, cu un aer aparte in care lucrurile functioneaza asa cum vor zeii, iar localnicii accepta situatia si o iau ca atare bucurandu-se din plin de fiecare zi de viata.
Parte a arhipelagului Indonezian, Bali este o insula semi-autonoma cu un statut special. Religia predominanta este Hindu intr-o forma adaptata locului, care nu se mai gaseste nicaieri in lume.
Am ajuns prima data in Bali in noiembrie 2014, venind din Singapore unde am participat la targul de turism ITB Asia (cea mai mare manifestare expozitionala din regiune adresata industriei turismului).
Partenerii nostri locali din Bali au pregatit special pentru sosirea noastra, un program complex de 7 zile in care urma sa vizitam atractiile principale ale insulei dar si numeroase hoteluri din oferta noastra, pentru a putea sa facem recomandari calificate viitorilor exploratori in Insula Zeilor..
Primul contact cu aceasta cultura l-am avut chiar in aeroportul din Denpasar, unde ghidul nostru ne astepta imbracat in costum traditional Balinez, multicolor, din materiale traditionale.
Este cu totul diferit sa beneficiati de serviciile unui ghid care provine direct din zona rurala a acestei insule, un ghid “de la tara”, care iti va transmite acea energie locala si te va integra rapid in cultura Balineza. Diferenta intre a explora o destinatie cu un ghid ce isi face meseria doar pentru bani si a explora un loc magic ca Bali cu un ghid provenit din locurile in care se intampla cu adevarat totul, este enorma.
Daca primul iti va recita o poezie si se va bucura de banii castigati, cel din urma iti va transmite toata energia lui, iti va prezenta secretele si te va incanta cu pasiunea si dragostea sa fata de toate locurile prin care te va conduce.
Ne-am cunoscut si am pornit impreuna cu el spre hotelul nostru din Kuta unde urma sa petrecem primele 2 nopti. Transferul a durat destul de mult, circa 1,5h, chiar daca distanta este de numai 30km, insa in aceasta zona, traficul este infernal.
A fost primul contact cu o destinatie autentica din Asia de S-E si sincer, socul cultural a fost destul de mare. Scutere, masini, pietoni traversand haotic, claxoane si o zarva care parea ca nu se mai opreste. Dar ne-am obisnuit rapid iar ghidul ne-a facut usor, usor, introducerea si ne-a povestit ceea ce urma sa se intample in zilele urmatoare. Am ajuns noaptea tarziu la hotelul nostru – Wina Holiday Villa – un complex micut si cochet construit in stil Balinez, situat in centrul statiunii.
Este bine sa stiti daca alegeti sa calatoriti in Bali, ca zona Kuta este o locatie buna pentru cei ce isi doresc distractie, cluburi, restaurante, mall-uri, agitatie si mai ales sa faca surf. Aici sunt mereu valuri mari si curenti puternici, iar a inota in ocean nu este tocmai cea mai buna idee. Dar plajele sunt superbe. Principalii vizitatori ai zonei Kuta sunt australienii si britanicii, tineri toti, pusi pe distractie 24h / zi.
Incepand cu ziua urmatoare, am intrat din plin in program si dupa o dimineata petrecuta pe plaja, la pranz ghidul a venit sa ne faca turul de dupa-amiaza.
Prima oprire a fost la Taman Ayun, un templu superb situat la marginea unui sat, in care practic ghidul ne-a facut introducerea in cultura locala, ne-a povestit despre religie, despre zeitati, despre cum functioneaza fiecare, fiecare cladire carui zeu I se adreseaza, regulile si conduita in temple si in zona templelor si practic, in prima faza nu am inteles mai nimic din cauza fluxului foarte mare de informatie.
Dar am inteles atunci si apoi mi-a fost si mai clar pe parcursul celor 8 zile petrecute in Bali, de ce acest loc este supranumit Insula Zeilor.
Zeii si templele dedicate lor, impreuna cu procesiunile periodice, fac parte din viata localnicilor de secole, iar acestia nu ar putea functiona normal fara toate aceste obiceiuri stravechi pe care le respecta cu sfintenie. Sunt oameni credinciosi care inca asociaza fenomenele naturale, ciclurile solare, fenomenele astronomice si alti factori naturali cu actiunea directa a zeilor in viata lor. Si fiecare zeu isi stie bine locul la fel cum si fiecare localnic stie exact care este statutul sau in societate.
Am ajuns apoi la Padurea Maimutelor, una dintre multele sanctuare ale maimutelor din Bali. Aici am luat contact direct cu ele si ne-am dat seama ca sunt atat de obisnuite cu oamenii incat au devenit obraznice si sunt nerabdatoare sa isi insuseasca cam tot ce pot de pe la turisti. Asa ca mare grija cu obiectele personale.
Cu toate ca se afla in zona tropicala si insula este plina de vegetatie si jungle dese, animalele salbatice sunt destul de rare daca e sa comparam cu destinatii ca si Costa Rica de exemplu, unde ele abunda. Asa ca dintre animalele exotice, in Bali veti vedea mai mult maimute si elefanti insa nu si pradatori sau prea multe specii de pasari. E bine sa stii acest lucru inainte sa iti iei in bagaj vreun tele-obiectiv performant pentru a fotografia pasari tropicale.
Ultima oprire astazi am facut-o la Tanah Lot, unul dintre cele mai faimoase temple balineze, construit pe o stanca in ocean unde balinezii se lauda ca poti vedea cel mai frumos apus de soare din lume. Intr-adevar, peisajul iti taie respiratia cand stai pe faleza inalta si stancoasa din roca vulcania si admiri imensitatea oceanului, la marginea caruia se afla templul singuratic. Este o excursie care merita din plin.
Programul nostru a continuat in zilele urmatoare cu alte vizite in care am explorat temple, temple si …. temple. Ce-i drept, au fost cam multe temple pentru un timp atat de scurt dar se pare ca nu am vazut nici jumatate din templele cu adevarat speciale din Bali. Si este imposibil sa le vezi pe toate, mai ales ca aproape fiecare localnic are in propria curte un mic templu dedicat unui zeu protector al familiei sale. Este aproape o obsesie generala a balinezilor cu privire la zei si temple dar si la respectarea traditiilor si obiceiurilor stravechi.
Dupa 2 zile ne-am mutat resedinta pe coasta de Est, in zona Benoa unde am stat la hotelul Grand Aston Resort.
O schimbare radicala pot spune, pentru ca am ajuns intr-un resort de lux, pe o plaja superba cu nisip alb, cu numeroase facilitati, intr-o statiune mai linistita si eleganta cu restaurante si baruri de alta categorie si turisti de toate felurile, din toata lumea, veniti sa se bucure de celebrele plaje balineze.
Dar celebrele plaje balineze nu sunt mereu ca in brosuri. Daca nisipul este fin si soarele straluceste cat e ziua de lunga, apa fiind mereu calda si placuta pentru inot, culorile oceanului nu sunt la fel de spectaculoase ca in Caraibe, Maldive sau chiar in insulele din Mediterana ori la Marea Rosie. Dar exista si aici recifuri de corali multicolori si o multime de pesti colorati.
Totusi, daca visezi la plaje albe cu nisip fin si ape turquoise, este bine sa iei o croaziera de o zi in insulitele apropiate, unde sa te bucuri de acest peisaj din plin.
Printre experientele noastre din Bali se numara si o vizita la o plantatie de cafea bio unde se produce si celebra “Kopi Luak”, una dintre cele mai scumpe din lume. Este cafeaua aceea in care niste primate micute au un rol principal, pentru ca mananca fructul si il digera pana la bobul de cafea, bob de cafea ce este cules cu grija de catre ingrijitori din excrementele acestor primate, prajit dupa o metoda speciala si apoi transformat in una dintre cele mai aromate cafele din lume.
Este o experienta unica ce trebuie incercata cand ajungi in Bali, neaparat.
Am ajuns si la Lake Batur, statiunea lor montana, unde balinezii fug in week-end-urile toride ca sa se racoreasca la malul lacului vulcanic si sa admire peisajul spectaculos.
In excursia spre Lake Batur am vizitat si un sat traditional balinez, ce se pastreaza impecabil de secole, in care toate curtile sunt egale ca si suprafata si casele arata cam la fel – fiind un exemplu de organizare perfecta a unei mici comunitati locale, ajunsa acum celebra. Dar in ciuda celebritatii, localnicii isi vad in continuare de treburile lor. Cand am intrat in una dintre curti, barbatul storcea de zor niste sirop de cocos pentru a prepara untul de cocos – un aliment frecvent intalnit in bucataria balineza. Doamna croseta un fel de rochie sau sal, iar copiii alergau prin curte jucandu-se cu gainile care erau de asemenea libere prin ograda. Satul se numeste Pangelipuran si este un obiectiv pe care nu aveti voie sa il ratati in Bali.
Pe masura ce parasesti zona de litoral, drumurile sunt mai libere si traficul mai acceptabil si de asemenea si peisajele se schimba. Ajungi in zona vulcanica a insulei, acoperita cu jungla deasa, vai adanci, rauri si cascade si mai ales de terase de orez.
Orezul face parte din cultura balineza iar localnicii nu consuma nicio masa fara garnitura de orez.
Terasele de orez sunt cu adevarat spectaculoase iar peisajul de un verde crud sub razele soarelui, face deliciul oricarui fotograf amator sau profesionist, mai ales ca din cand in cand mai poti surprinde si localnicii la lucru, ceea ce intregeste experienta vizuala autentica.
Ultima parte a calatoriei noastre in Bali ne-a gasit in Ubud, “capitala” rurala a insulei. Un fost mic sat traditional situat intr-un cadru idilic, Ubud a ajuns una dintre principalele atractii din Bali. Aici, hotelurile sunt construite in stil autentic, in armonie cu natura si mediul inconjurator, la marginea junglei sau a teraselor de orez, cu piscine infinite ce se pierd in linia orizontului, cu vile superbe si camere cu design traditional, local. Aici gasesti de la hoteluri economice dar confortabile si preturi de la cateva zeci de USD/noapte pana la hoteluri de lux si calitate premium ale caror vile private costa si cateva mii de USD/noapte. Daca dai un search pe Google si cauti poze din Bali, vei vedea in primul rand imagini din zona Ubud asa ca daca ajungi pe aici este esential sa stai cateva nopti intr-un hotel din regiunea Ubud.
Tot din Ubud, cei pasionati de activitati si aventura, pot face rafting pe raul Ayung (am incercat asta si este o tura foarte faina), pot sa se plimbe cu elefantii sau sa vada rasaritul de pe craterul unui vulcan intr-o tura de hiking de jumatate de zi dar si numeroase alte activitati autentice, ce implica interactiune cu localnicii.
Si pentru ca am ajuns la un punct esential in organizarea unei calatorii, cazarea in functie de zona si preferinte, este bine de stiut ca in Bali noi recomandam o cazare simpla cu mic dejun inclus. Este pacat sa mergi in Bali si sa mananci la hotel cand toate statiunile si orasele sunt pline de restaurante cu mancare traditionala sau internationala, preparate gustoase si practica preturi mai mult decat decente.
Daca iesi la o plimbare prin Ubud, iti recomandam sa te opresti la “Dirty Duck” – unde se serveste cea mai buna rata crocanta din Bali – un preparat traditional pe care trebuie neparat sa il incerci.
De asemenea, toate hotelurile promovate de noi in Bali ofera gratuit oaspetilor cate o sticla de apa minerala / persoana in camera, in fiecare zi, deci nu trebuie sa iti faci griji in privita apei potabile. Oricum in general apa de la robinet este curata, iar in zona Ubud este apa de izvor.
Revenind la restaurante si baruri, trebuie sa stii ca in preturile afisate in meniu nu sunt incluse TVA (11%) si nici taxa de serviciu (10%). Asta inseamna ca la nota finala vei plati mai mult cu 21% fata de pretul afisat in meniu asa ca fa-ti bine si corect calculele. Avantajul este ca din moment ce ai platit taxa de serviciu, nu mai lasi bacsis iar balinezii chiar nu se asteapta sa le lasi ceva, asa ca nu te stresa.
Totusi, daca mergi intr-un program cu excursii incluse, iti recomandam sa il recompensezi la final pe ghid cu aproximativ 3-5 USD/persoana/zi pentru serviciile prestate pentru ca ei traiesc in mare parte si din aceste bacsisuri pe care turistii le ofera.
Cand alegi hotelul sau tipul de program in Bali, este bine sa stii cam ce vrei sa faci in Bali pentru ca este posibil sa pleci de acasa cu o idee despre destinatie, iar la sosire, sa iti dai seama ca lucrurile nu stau chiar asa cum ti-ai imaginat.
De exemplu, pentru cei ce doresc o experienta autentica in Bali, eu recomand un sejur combinat de 7- 9 nopti in care sa stea si in zona de litoral dar si in zona Ubud. De asemenea, daca tot ajungi in Bali, nu vii sa stai doar in hotel. Trebuie sa faci si ceva excursii.
Cum spuneam mai sus, unele merita, altele nu, asa ca un consultant care a vizitat destinatia si le-a testat pe toate iti poate recomanda exact ceea ce merita sa vezi si ce nu merita sa vezi in Bali.
Noi recomandam ca excursiile sa fie rezervate din tara sau in “cel mai rau caz” direct de la hotel si nu de pe strada de la localnici, din mai multe motive pe care le gasesti prezentate la finalul articolului.
De asemenea, nu te astepta ca in Bali sa iti fie usor sa iti aranjezi excursiile si transferurile la fata locului si nici nu merge pe ideea ca tu nu vrei excursii cu ghid pentru ca te vei plimba cu autobuzele sau vei inchiria o masina.
Transport in comun in Bali aproape ca nu exista deci sa nu mizezi pe autobuze ca nu le vei vedea prea des pe strazi.
De asemenea, in Bali se circula pe stanga si in plus, nu poti inchiria masina decat daca ai permis international de conducere. Ar mai fi varianta sa inchiriezi un scuter, dar asta este sinucidere curata din punctul meu de vedere.
Asa ca iti recomand sa te gandesti de acasa cam ce excursii vrei sa faci si ce vrei sa vizitezi in Bali si apoi sa le rezervi din tara de la agentie ori sa discuti direct la hotel pentru a rezerva tururile la o agentie locala autorizata. E pacat sa ajungi in Bali si sa te trezesti apoi parasit prin cine stie ce vale izolata de un sofer neautorizat si cu banii luati.
In ciudat tuturor acestor aspecte “negative” care tin mai degraba de insfrastructura si de organizarea locala a serviciilor, Bali este o destinatie in general sigura, te poti plimba linistit pe strazi in statiuni, poti manca de pe strada, poti sa cumperi si sa platesti cu cardul fara sa ai probleme de securitate. E bine totusi sa ai la tine si bani cash (IDR) pentru a putea negocia preturile cu comerciantii si e posibil sa scazi un produs si cu 50% daca esti un bun negociator.
Pana si aceasta negociere se face cu zambetul pe buze si cu respect afisat fata de partenerul de discutii si reprezinta o experienta culturala de care merita sa te bucuri.
Iti mai recomand, daca ai timp si chef, sa faci o vizita si la atelierele artizanilor locali din zona Ubud, de unde poti cumpara sculpturi din lemn, piatra sau diverse bijuterii din aur si argint, faurite de mesteri locali talentati si renumiti in toata lumea si astfel contribui si la dezvoltarea si sustinerea comunitatii locale printr-un turism responsabil.
Bali este clar o destinatie pe care orice om ar trebui sa o vada macar o data in viata, dar depinde de fiecare in parte cum intelege sa viziteze acest loc magic si cu ce experiente va ramane la final.
Daca mergi in Bali doar pentru a sta la plaja, ai zburat multe ore degeaba si te vei intoarce gol.
Daca mergi in Bali sa te bucuri de toate experientele pe care le ofera si sa le traiesti din plin, atunci te vei incarca spiritual si poti spune ca ai fost calator in Insula Zeilor.
Tu cu ce te vei intoarce din Bali – Insula Zeilor?
Daca te tenteaza o experienta speciala in Bali, poti sa ne contactezi telefonic (0770 574 088) sau pe e-mail pentru a personaliza un program in Bali pentru tine, pe baza experientelor traite de noi sau pentru inspiratie, poti sa viziteti pagina dedicata destinatiei Bali, aici.
Uite si cateva excursii pe care noi le-am facut si merita sa le incerci si tu daca ajungi prin Bali:
- Mengwi – Alas Kedaton – Tanah Lot Sunset Tour
Tour to Kedaton the Monkey forest, Mengwi the former Royal temple of Taman Ayun and Tanah Lot temple, built on an ocean-rock on the exotic West Coast of Bali.
To eyewitness of the spectacular sunset at Tanah Lot, suggest taking this tour in the afternoon.
- Barong Dance – Kintamani Tour
Drive to Singapadu village just outside Denpasar, to see one of the most famous dances in Bali, the Barong and Keris Dance performance. Also visiting Tirta Empul springs at Tampaksiring. The highlight of the tour will be to see the magnificent view of Mount and Lake Batur.
- Besakih Temple – Tenganan Tour
A visit to Besakih Temple located on the slope of mount Agung, also known as the Mother Temple of Bali.
Tenganan, the ancient village Bali Aga which is also famous for its Balinese double ikat weaving called Gringsing.
- Jatiluwih – Bedugul Tour
The highlight of the tour is Bedugul Mountain resort with its beautiful views of lake Beratan and Ulun Danu temple.
Enroute stops will also be made to visit Mengwi the former Royal temple of Taman Ayun and Yeh Panes, the hot springs and spa which are located on the slope of Mount Batukau at the village of Penatahan.
Continue driving to Jatiluwih, the beautiful scenery of rice terraces.
Motive pentru care recomandam rezervarea excursiilor optionale de mai sus din tara:
- excursiile fiind efectuate cu ghid privat doar pentru dvs, beneficiati de asistenta aceluiasi ghid pe parcursul tuturor excursiilor, creandu-se, astfel, o legatura cu ghidul ce va va oferi flexibilitate maxima, putand efectua mult mai multe opriri pentru fotografii si vizite suplimentare.
- ghidul va identifica mai usor nevoile si cerintele dvs si va organiza itinerariul in asa fel incat sa va ofere servicii la cea mai inalta calitate, toate vehiculele cu care opereaza partenerii nostri locali din Indonezia sunt autorizate de catre Politia Locala si ofera siguranta si confort sporit.
- excursii asemanatoare celor prezentate mai sus puteti gasi si in statiuni si la localnici la costuri asemanatoare, insa multe dintre acestea opereaza ilegal, iar Politia organizeaza regulat filtre pe traseu amendand soferii si confiscand autovehiculul. Astfel, turistii risca sa ramana izolati pana la gasirea unui alt vehicul care sa-i returneze la hotel.
- chiar daca rezervati excursiile la fata locului este posibil ca in acel moment turul sa nu mai fie efectuat cu ghid privat si sa fiti atasati unui grup mixt din mai multe tari, situatie in care programul turului va fi respectat cu strictete si dvs nu veti mai beneficia de flexibilitate.
In afara excursiilor de mai sus pe care le consideram esentiale pentru o experienta cat mai autentica in Bali, va recomand ca la fata locului sa discutati cu ghidul dvs si sa-i solicitati si urmatoarele excursii:
– rafting pe raul Ayung (aprox. 30-40 USD/pers)
– elephant ride (aprox. 25-30 USD/pers)
– hiking pe vulcanul Batur pentru a vedea rasaritul (aprox. 40-50 USD/pers)
Tu ai vizitat Insula Zeilor ? Daca da, atunci te incurajam sa ne lasi mai jos un comentariu si sa ne povestesti despre experientele traite de tine in Bali :)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Cele mai indragite de catre clientii nostri
-
Little explorers: Magica Indie si Paradisul din Maldive – grup familii 2025
Promode la3995 EUR -
Little explorers Oman: Descoperă farmecul autentic al Omanului – Grup familii cu copii – Februarie 2025
Promode la2695 EUR/adult