Vietnam – Sudul cu soare arzator – partea III – Ho Chi Minh (Saigon), Delta Mekong, Tunelurile Cu Chi si Insula Phu Quoc
Vietnam – Pasarea Phoenix a Asiei
Partea III – Sudul cu soare arzator – Ho Chi Minh (Saigon), Delta Mekong, Tunelurile Cu Chi si Insula Phu Quoc
In ziua a 6-a a programului am plecat in zori catre aeroportul din Da Nang pentru un alt zbor local de 1h si 10’ operat tot de Vietjet catre SGN Airport (Ho Chi Minh City).
Ajunsi dimineata, in jurul orei 10:30, am pornit direct in tur, sa expoloram orasul.
Ho Chi Minh City, fost Saigon
Denumit astfel dupa preluarea puterii de catre Nordul comunist asupra sudului capitalist, este o metropola vibranta unde comunismul nu se simte sub nicio forma.
Orasul a fost fondat practic de catre colonistii francezi iar arhitectura se vede la tot pasul. De la catedrala Notre Dame, o replica a faimoasei catedrale din Paris, la strazile cu cladiri in stil francez cu arhitectura de secol XIX, totul are un aer european. Zona cu zgarie nori, centrul financiar, aduce mai curand a Singapore sau Bangkok sau orice alta metropola de secol XXI in timp ce pietele de noapte, street food markets si bazarurile te aduc cu picioarele pe pamant si iti ofera o atmosfera plina de experiente locale dintre cele mai autentice.
Am vizitat un pic la pas orasul apoi ne-am urcat in faimoasele rishkaw, biciclete adaptate pentru transport persoane, conduse de localnici.
Am explorat astfel partea centrala, istorica, a orasului si am admirat arhitectura, vibratia orasului si viata localnicilor. Un mod autentic, nepoluant, de a vizita acest oras supra-populat.
Dar sa nu lasam mai prejos istoria recenta a Saigonului.
Pentru ca aici au avut loc poate unele dintre cele mai sangeroase si crunte lupte din razboiul american in Vietnam. Stim poate cu totii de la istorie sau din filme, cate atrocitati s-au petrecut in aceasta regiune a tarii, iar Saigonul poarta inca urmele si povestile acelor vremuri. Nu vreau sa va bag prea tare in partea de istorie, ani si denumiri insa e important sa stiti ca si-a schimbat numele in Ho Chi Minh in urma victoriei liderului suprem comunist si ocuparii acestuia de catre guerilele Viet Cong, in 1975.
Restul se regaseste in cartile de istorie.
Altele sunt insa elementele sau informatiile care te cutremura, si anume faptul ca peste 3 milioane de soldati si civili vietnamezi au murit in acest razboi, mare parte dintre ei otraviti de bombele chimice americane si ale aliatilor. Generatiile actuale inca resimt acele efecte, fiind inca copii care se nasc cu malformatii, intrucat ADN-ul celor atinsi de aceste subsante a fost modificat si s-a transmis catre copii si nepoti.
Mii de guerille Viet Cong au trait ani de zile in tunelurile inalte de doar 80cm, in jungla, in conditii inumane si au luptat pentru crezul lor. Bun sau rau, acest crez in conflict cu agresivitatea si interesul puterilor occidentale au adus aici iadul pe pamant si au curmat vietile a milioane de oameni nevinovati.
Dupa incetarea razboiului, cei care au sustinut puterile occidentale impotriva regimului comunist, au incercat sa fuga care cum au putut, insa cei ramasi aici, au fost in mare parte executati.
Ce este totusi foarte vizibil, este contrastul imens intre nord si sud. Daca in nord, pare ca locuitorii sunt mari adepti ai regimului comunist si influenta acestuia se vede la tot pasul, in sud, nu simti absolut deloc ca ai fi intr-o tara comunista. Se simte clar faptul ca aici comunismul nu a putut fi instaurat in totalitate, motiv pentru care si conducatorii si-au dat seama ca daca vor sa tina tara unita, trebuie sa faca compromisuri si sa ofere liberatiti oamenilor, posibilitati de crestere a nivelului de trai si sa liberalizeze comertul.
Asa ca metropola Ho Chi Minh s-a dezvoltat rapid, ajungand sa numere in prezent 15 mil de locuitori si sa ofere oportunitati greu de imaginat acum cativa ani, celor din regiunea de sud a tarii. Investitiile masive venite din zona occidentala au ajutat enorm regiunea si asta se vede la tot pasul.
Curatenie, infrastructura, companii multinationale si o atmosfera de sarbatoare continua.
Ne-am petrecut serile in pietele de noapte, pe strazile animate, mancand bunatati locale, facand cumparaturi si plimbandu-ne fara un scop anume.
Ziua a 7-a am dedicat-o explorarii Deltei Mekong
Dupa agitatia din oras, am plecat sa exploram natura. Am ajuns dupa circa 2h in Delta Mekong, de unde provine mare parte din productia de peste, fructe de mare si condimente plus orez a intregii regiuni si chiar a lumii.
Ne-am plimbat cu barci mai mari si mai mici, cu motor si cu vaslasi, am mers in sate traditionale, am invatat despre prelucrarea nucilor de cocos, am facut caramele si siropuri din acestea, am baut liquour de orez cu cobra in interior la macerat, am mers cu tuk-tuk-uri si biciclete si am servit un pranz de-li-cioooooooos intr-un sat traditional din delta. Peste, fructe de mare, fructe proaspete si delicii locale, toate pregatite proaspat pentru noi.Chiar daca se afla la 60km de metropola, aici oamenii traiesc inca simplu, traditional, se ocupa cu agricultura, piscicultura si majoritatea sunt fermieri simpli care se ghideaza dupa vechiile traditii.
Tunelurile Cu Chi si Insula Phu Quoc
In ziua a -8-a a sosit momentul sa ne separam de grupul organizat de noi, acestia urmand sa continue traseul in Cambodgia, in timp ce noi aveam la ora 3:40 p.m. zbor catre insula tropicala Phu Quoc.
Am mers cu ei insa pana la tunelurile Cu Chi, zona din care guerilele VietCong au bagat friga in armatele occidentale pana cand acestea au ales sa paraseasca Vietnamul. Nu puteam rata un asemenea obiectiv istoric si inedit.
Am incercat sa ne taram prin tunelurile inguste si incinse, inalte de doar 80 cm si singura persoana din grup care chiar s-a simtit confortabil aici a fost Lidia, care la 110 cm inaltime nu a avut mari probleme sa isi faca loc prin catacombe. Noi, ceilalti, am suferit la greu si am transpirat continuu.
Am aflat cum traiau, cum se tratatu, cum mancau, am vazut capcanele, tehnicile de guerilla folosite in timpul razboiului si unii dintre noi au ales sa traga si cu armele automate in poligon.
Cand realizezi de fapt despre ce este razboiul, care sunt efectele, cum traiesc oamenii pe front si prin ce tragedii trec cei implicati intr-un conflict armat, atunci intelegi cu adevarat ca trebuie sa faci tot ce iti sta in putere ca astfel de drame sa nu se mai repete, niciodata.
Despre experientele Lidiei in zilele petrecute in sud
In aceste 3 zile petrecute in sud, am facut multe, am invatat multe, ne-am bucurat de multe experiente inedite. Dupa atatea zile pline, oboseala s-a acumulat dar nu regretam nimic.
Am discutat si cu Lidia despre aceasta calatorie si a spus ca i-a placut foarte mult, insa ar fi vrut sa mearga mai putin prin soare si caldura. Pana la urma, cu greu am facut noi fata, dar un copil de 5 ani.
Pe de alta parte, s-a ales cu multe cadouri din Saigon, a mancat muuuuuulta inghetata din pietele locale, mancare de toate felurile si s-a distrat maxim in Delta Mekong cand ne-am plimbat cu barcile dar mai ales cand a ajutat femeile din sat sa faca celebrele caramele din cocos, pe care apoi le-a savurat din plin.
La tunelurile Cu Chi, i-am explicat un pic ce inseamna razboiul, ce s-a intamplat aici si pare ca a inteles cateva lucruri. Probabil ca nu constientizeaza inca dramele si durerea unui astfel de conflict si e bine sa ramana cu sufletul cat mai pur, dar cu siguranta experientele aceste raman undeva acolo si in viitor sper ca ii vor fi benefice. Cel putin, prin tuneluri, s-a distrat de minune.
Dupa ce ne-am despartit de grup, am zburat inca 45’, tot cu Vietjet, pana in Phu Quoc.
Am ales aceasta insula tropicala ce apartine de Vietnam, din mai multe considerente. Unul dintre ele apropierea de Ho Chi Minh si zborul scurt si ieftin. Al doilea preturile foarte bune ale cazarilor aici raportat la plajele superbe, standardul de confort si calitatea serviciilor. Si al 3-lea, poate cel mai important, faptul ca insula este intr-o dezvoltare rapida, dar inca nu a fost acaparata de turismul de masa. Asa ca, am preferat sa venim aici, acum si nu peste 5 ani cand poate va deveni un nou Phuket.
Aici am simtit nevoia sa ne odihnim. Am ales resortul Novotel Phu Quoc 5*, ideal pentru familii cu copii dar si pt cupluri. Camere noi, mari, curate si cu design modern, mancare foarte buna, servicii de calitate si o plaja superba cu nisip fin, intrare lina in mare si apa cristalina.
Ne-am relaxat, am profitat de soare, mare si piscine, cocktailuri si bere rece, inghetata si bunatati locale.
Aceasta destinatie aproape deloc cunoscuta in Romania, o recomandam si noi acum in programele noastre in Vietnam, recomandam sa combinati tururi in Vietnam cu plaja in Phu Quoc dar nu numai in Vietnam, pentru ca acum deja se zboara catre Phu Quoc si din Kuala Lumpur, Bangkok si alte metropole din regiune. Asa ca puteti alege cam orice destiantie din zona si apoi sa veniti aici la plaja. Va recomandam cu drag.
Si cand te gandesti ca aici o camera la Novotel costa cam 50 EUR/noapte cu mic dejun inclus, in conditii de 5* cu servicii de top, merita din plin sa treci Phu Quoc pe bucket list pentru urmatoare ta escapada in Asia.
Mai mult, cred ca aici am vazut cele mai frumoase apusuri de soare din viata mea. Si parca in fiecare seara, a fost un apus mai frumos fata de cel din aseara precedenta. Culorile, lumina si peisajele sunt absolut ireale.
La intoarcere, am avut 3 zboruri: Phu Quoc – Ho Chi Minh / Ho Chi Minh – Doha / Doha – Bucuresti cu cate 7h escale intre ele. In total au trecut aproape 40h de cand am plecat de la hotel pana am ajuns acasa. Usor obositi si cu jet lag am resimtit primele 2 zile dar apoi ne-am revenit incet incet. Dar cel mai tare lucru este ca odata cu zborul Doha – Bucuresti, Lidia a efectuat zborul cu numarul 50.
Un numar maricel de zboruri pentru un copil de 5 ani:) Va incurajam si pe voi sa calatoriti alaturii de copil / copii. Este cea mai frumoasa experienta pentru intreaga familie.
In incheiere, doresc sa trec in revista, un top 5 al celor mai faine experiente traite in Vietnam:
- Gastronomia locala – este imposibil sa nu te indragostesti de bunatatile bucatariei Vietnameze. Aceasta difera de la nord la centru si la sud din multe puncte de vedere. Exista si numeroase influente franceze dar si chineze in bucataria lor dar cred ca cele mai gustoase preparate, sau cele care mie mi-au placut cel mai mult ar fi Pho-ul (supele traditionale cu taitei), fructele de mare preparate in sute de moduri si mai ales cele mancate in satele traditionale de pecari din Hoi An si Delta Mekong dar si pachetelele fie ele fresh sau prajite.
- Ospitalitatea localnicilor – vietnamezii sunt un popor foarte cald si primitor, mereu draguti si gata sa te ajute. Nu prea vorbesc ei engleza, ceea ce e un usor impediment, dar se chinuie din rasputeri sa iti faca pe plac, sa te ajute si sa iti fie la dispozitie
- Vibratia oraselor – atmosefera din orasele Hanoi, Hoi An si Ho Chi Minh este una aparte. Greu de descris in cuvinte. Agitatie si relaxare in acelasi timp, orase active care par ca nu dorm niciodata insa unde gasesti mereu oaze de liniste si relaxare pe strazile inguste si in parcuri sau pe malurile lacurilor si raurilor
- Plimbarile cu barcile traditionale – fie ca discutam despre barci cu motor de pescari, fie ca ne referim la ambarcatiunile traditionale cu vasle, din bambus si cocos, aceste plimbari au fost unele dintre cele mai faine moduri de a explora autentic zonele vizitate, pe care le-am testat in calatoriile mele. Relaxante, perfecte pentru a vedea si savura pe indelete fiecare loc si a lua contact cu viata reala a localnicilor
- Pietele locale de zi si de noapte – am explorat la pas si experiementat cateva dintre aceste piete si pot sa spun ca aici am mancat cea mai buna mancare, am gasit o atmosfera foarte fain, hip si locuri pline de tineri si familii cu copii de toate nationalitatile si religiile, laolalta, savurand preparatele locale si bucurandu-se de atmosfera. Apoi mai sunt pietele unde cumperi si negociezi orice si spre surprinderea mea gasesti produse de foarte buna calitate la preturi inimaginabil de mici, daca stii sa te tocmesti. Si e prima data cand merg undeva si fac cumparaturi, la modul la care am cumparat un troller nou pentru a-l umple cu aceste cumparaturi, de la haine de toate felurile la picturi, tablouri, obiecte decorative si alte suveniruri.
Daca iti doresti sa vizitezi Vietnamul, sa te bucuri de experiente locale autentice in programe de calitate, iti recomandam fie sa vii cu noi data viitoare in programul de grup, fie sa optezi pentru una dintre variantele de programe private pe care le organizam oricand, la cerere si care se pot personaliza 100% dupa preferintele tale. Detalii gasesti aici.
Cele mai indragite de catre clientii nostri
-
Little explorers: Magica Indie si Paradisul din Maldive – grup familii 2025
Promode la3995 EUR -
Little explorers Oman: Descoperă farmecul autentic al Omanului – Grup familii cu copii – Februarie 2025
Promode la2695 EUR/adult -
Creole luxury adventure for families in Mauritius 2024
Promode la3197 EUR