Prima data in Thailanda si Cambodgia? Afla totul despre organizare si vize
[vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”9019,9021,9025,9017,9020,9016,9015,9033″ img_size=”788×400″][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]
In noiembrie – decembrie 2017, am pornit intr-o calatorie plina de experiente memorabile, eu (Cosmin) + Diana + fetita noastra de 4 ani, Lidia + mama si sora mea. Am ales pentru aceasta vacanta o tura de explorare in Thailanda si Cambodgia – 10 zile de explorare intensa – apoi 5 zile la plaja in Insula Koh Kood, deci inapoi in Thailanda. Vom povesti pe larg despre experientele noastre acolo, intr-un articol separat. Aici, vreau sa povestesc in primul rand despre partea organizatorica pentru ca, recunosc, am avut ceva batai de cap si cred ca v-ar fi util si voua sa stiti cum sa va organizati o astfel de calatorie.
Programul parcurs de noi, pe care apoi am ales sa il si promovam pentru ca ne-a placut foarte mult, este acesta – click aici, ca sa va faceti o idee de ansamblu. Noi suntem mai exploratori din fire si n-am vazut vreodata vreun impediment in a calatori alaturi de un copil mic prin destinatii de genul acesta. Ba din contra si pitica se distreaza mereu in astfel de ture si nu pare sa ii displaca stilul acesta de a calatori. Deci din punctul acesta de vedere, nu am avut stres.
In primul rand, am prins biletele la promotie, luate de prin ianuarie 2017 si am zburat round-trip pe Bangkok cu plecare din Sofia, ca asa le-am gasit mai ieftin. Am bugetat fix 14 zile pentru tura aceasta si apoi am inceput sa organizam itinerariul.
Am apelat la colegii si partenerii nostri din Thailanda si Cambodgia pentru organizarea serviciilor la sol pe itinerariul stabilit de noi. Nu am vrut batai de cap cu transferurile, cu ghizii, sa stam pe strazi sa ne tocmim pentru fiecare tur si excursie si sa riscam sa plecam dezamagiti. Am vrut sa mergem la sigur, stiind deja ca avem acolo parteneri de top care ofera servicii de cea mai buna calitate, lucru confirmat in timp de toti turistii nostri care au ales programele in aceste destinatii.
Pot sa spun ca fiind totul organizat, ne-a luat mult stres de pe cap si mai ales intr-un moment de rascruce la care revin un pic mai tarziu. Asadar, dupa ce am stabilit noi traseul am inceput sa caut informatii despre vize. Pentru ca, din pacate, in ambele destinatii turistii romani au nevoie de vize, care teoretic se obtin destul de usor. Dar practic, daca nu esti atent la anumite aspecte, lucrurile se pot complica.
Tehnic, iata ce trebuie sa faci pentru a obtine cele 2 vize:
Viza de Thailanda.
In mod normal e simplu. Ai doua moduri de a obtine aceasta viza:
- Visa on Arrival (VOA) – se obtine direct pe aeroportul din Bangkok (sau alte aeroporturi internationale din Thailanda, functie de zborul tau). Costa 2000 THB (aprox. 50 EUR la data cand a fost scris articolul). Se achita pe aeroport, se completeaza un formular simplu si apoi se merge la ghiseu unde se primeste viza.
- Se face un dosar si se depune la Ambasada Regatului Thailandei in Romania si se obtine viza inainte de a pleca din tara. Aici costa 1000 THB deci practic faci o economie dar nu stiu daca stresul si bataia de cap merita.
Viza de Cambodgia.
Aici, un proces de 2 minute ce putea sa fie foarte simplu a devenit brusc o bataie de cap. Pai, visa de Cambodgia se obtine usor, online, completand cateva date si achitad taxa cu cardul. Un singur membru al grupului poate sa obtina pentru toata lumea vizele daca are datele necesare. Are nevoie practic, doar de poza pasaportului, o poza tip pasaport, electronica, cu fiecare turist in parte si de card, desigur. Site-ul oficial si atentie mare aici, repet, site-ul oficial pentru a obtine visa este: https://www.evisa.gov.kh/ .
Eu n-am stiut. Cautand pe net am gasit alt site, ce pare foarte “oficial” si credibil. De fapt, chiar a fost credibil. Doar ca aceasta credibilitate m-a costat vreo 45 USD in plus / persoana. Visa costa 30 + 6 USD (deci 36 USD pe site-ul oficial). Pe site-urile conexe, care sunt legale, apropo, iti obtin si ele visa, costul variaza intre 80 si 100 USD/ VISA. Practic, diferenta este fee-ul site-ului. Tu completezi aceleasi date iar ei cica au grija ca tu sa fi completat corect si daca nu primesti visa iti dau banii inapoi. Ceea ce site-ul oficial nu face. Insa sansele sa nu primesti visa sunt aproape nule.
Eu mi-am dat seama ca nu ma aflu pe site-ul corect abia dupa ce procesasem deja 3 dintre cele 5 vize si am vazut cati bani mi-au disparut de pe card. Stiind deja ca trebuie sa coste 36 USD si cum pe site-ul pe care am nimerit, nu eram anuntat cat trebuie sa achit / visa, nu mi-am batut prea mult capul pana cand am vazut ca mi-au disparut mult mai multi bani decat ma asteptam.
Si atunci am inceput sa sap, am cautat pe Tripadvisor, pe alte bloguri si am aflat ca am agreat practic sa platesc niste bani in plus, vreo 150 USD, pentru nimic si ca nici nu am ce sa fac atata timp cat primesc visa de la ei in final. Mi-a fost invatatura de minte si am zis ca e bine sa va anunt si pe voi sa nu patiti la fel. Urmatoarele 2 vize le-am facut pe site-ul oficial, mi-am asumat “teapa” si asta a fost. Pana la urma, am intrat cu totii cu bine in Cambodgia si asta e tot ce conta.
Revenind la Viza de Thailanda – aici e de interes daca vrei sa intri in Cambodgia si apoi sa te intorci in Thailanda, ceea ce probabil ca o sa si faci daca vrei sejur la plaja sau ai luat zborul round-trip pe Bangkok.
La noi lucrurile au fost usor mai complicate, de unde si bataile de cap. Noi, dupa ce terminam programul in Cambodgia, reveneam in Thailanda pentru sejurul la plaja. Aici e momentul in care lucrurile simple se complica.
Pentru a intra de 2 ori in Thailanda ai nevoie, teoretic, de visa cu intrari multiple. Ei bine, aceasta se obtine de la ambasada si e ultimul lucru pe care vrei sa il faci. Ai nevoie de hartii, acte si un dosar pana la cer plus dovada ca detii in conturi niste sume mari (nu e clar inca suma exacta, ca nimeni nu a vrut sa imi spuna la telefon, dar oricum, discutam despre mii de EUR din cate am inteles). Plus taxele, in fine, nu prea iti doresti asta.
Atunci, ce poti sa faci?
Pai oficial, nu prea ai ce sa faci. Doar sa iti iei cate o visa on arrival pentru fiecare intrare, daca poti. Neoficial insa, exista o speranta. Se numeste “Re-Entry Permit”. Acest permis de reintrare in tara, cumva se acorda cu bunavointa ofiterului de la vama, in momentul in care iesi din tara. Nu e insa o garantie ca il vei obtine. Totusi, n-am auzit pana acum de cineva sa nu fi obtinut acest permis. Dar stii cum e…ce-i in mana nu-i minciuna. E o decizie personala daca mergi pe linia asta sau nu.
Noi am decis sa facem astfel, pentru ca nu aveam in plan sa pierd ore, zile si bani pe la ambasada pentru treaba asta. Initial, traseul nostru strabatea pe cale rutiera intinerariul propus, iar trecerea in Cambodgia a avut loc prin punctul de frontiera de la Poipet continuand apoi spre Siem Reap unde am petrecut 3 zile. La retur in Thailanda, pentru a continua spre destinatia aleasa pentru plaja – Insula Koh Kood, trebuia sa revenim tot pe aici si sa trecem prin acelasi punct de frontiera.
Unde era problema?
Pai daca cei de la vama din Thailanda nu ne-ar fi dat acel “re-entry permit”, nu am fi putut sa mai intram pe aici pentru ca era nevoie sa ne luam din nou Visa on Arrival (VOA), iar aici nu se ofera VOA din pacate. Deci riscam enorm sa avem probleme la intoarcere.
Asa ca in ultimul moment, am decis sa nu mai mergem rutier, ci sa luam un zbor la retur din Siem Reap in Bangkok si apoi altul spre Trat, de unde se traverseaza in Koh Kood. Astfel, in Bangkok stiam sigur ca putem lua VOA si nu riscam nimic. In final, am realizat ca si logistic a fost mai comod si simplu asa, pentru ca altfel am fi stat vreo 8-9 ore in masina. In schimb am rezolvat cu 2 h de zbor si 1 h in masina toata mutarea aceasta. Iar financiar ne-a costat cam la fel.
Revenind la momentul trecerii frontierei, de mentionat ca aceasta frontiera e un haos total si de nedescris. Dar si asta este o experienta in sine ce merita traita. Vom povesti in articolul urmator experienta trecerii frontierei dintre Thailanda si Cambodgia.
In topicul de fata, faptul ca am avut ghida cu noi, a contat enorm. Nu stiu cum reuseam singuri, dar cu ajutorul ei am reusit sa obtinem usor permisul de reintrare in Thailanda. Nu ai indicatoare clare, nu e nicaieri mentionat ce trebuie sa faci si unde sa mergi pentru Re-Entry si in plus sunt multi bisnitari care incearca sa te pacaleasca sa le dai bani ca iti obtin ei permisul de reintrare in tara. Si mai sunt imbracati si in haine false de politisti.
Ghida noastra a stiut exact cu cine sa vorbeasca, la ce ghiseu, cum sa ne organizeze actele in asa fel incat sa fie totul usor si fara prea mult stres. Asa ca recomand din plin ca un traseu de genul acesta sa fie facut organizat, cu un ghid bun, care sa te scape de batai de cap si sa iti ofere o experienta de calatorie frumoasa, fara stres si riscuri.
Asa am reusit sa obtinem acest permis de reintrare in Thailanda, cu emotii la inceput dar destul de relaxati la final. Acest permis nu numai ca ne-a scapat de batai de cap, dar n-am mai pierdut nici timpul la revenirea in Thailanda cu alte acte, alte aplicatii pentru vize si am iesit si mai ieftin in final.
Concluzia personala este ca un tur organizat, chiar si in regim privat, dar cu un ghid capabil si cu asistenta locala inclusa, merita din plin cand vrei sa combini astfel destinatiile. Poate costurile la final ies un pic mai mari decat daca negociezi punctual, local, fiecare serviciu in parte, dar diferenta merita din plin raportata la stresul si timpii pierduti astfel.
Voi reveni in perioada urmatoare cu articol / articole in care va voi povesti cum a decurs calatoria in Thailanda si Cambodgia, sfaturi utile daca vreti sa faceti acest traseu cu sau fara copii, recenzii cu privire la locurile in care am fost si alte informatii de interes.
Iar daca te simti pregatit pentru o aventura in spectaculoasa Asie de Sud-Est, poti sa arunci o privire peste programele noastre foarte apreciate in randul turistilor nostri, in destinatii precum Vietnam, Cambodia, Thailanda sau Indonesia. Povestile lor, aici.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Cele mai indragite de catre clientii nostri
-
Little explorers: Magica Indie si Paradisul din Maldive – grup familii 2025
Promode la3995 EUR -
Little explorers Oman: Descoperă farmecul autentic al Omanului – Grup familii cu copii – Februarie 2025
Promode la2695 EUR/adult -
Creole luxury adventure for families in Mauritius 2024
Promode la3197 EUR