Turismul Eco-friendly si cum sa fii un calator responsabil
Ce este turismul eco-friendly și cum sa fii un calator responsabil.
Se vorbește din ce în ce mai mult despre turismul responsabil, e drept că mai mult în afara țării decât la noi, așa că ne-am gândit să dezbatem puțin subiectul și să facem un mini ghid despre cum poți ajuta planeta cu pași mici în călătoriile viitoare. Iar ca agenție, angajamentul turismului eco-friendly este unul important, pe care ni-l asumăm de ceva timp și despre care intenționăm să vorbim mai mult in 2020.
Nu există experiență mai plăcută decât călătoriile, așa este? Te bucuri de tot ce are de oferit planeta și te întorci încărcat de experiențe memorabile. Dar călătoriile înseamnă pentru planetă și vulnerabilitate, poluare, plastic și alte lucruri care au un impact major, deși poate nu sunt percepute astfel la nivel individual.
Ce înseamnă ecoturismul?
Societatea internațională de ecoturism definește ecoturismul ca și „călătorie responsabilă în zonele naturale care conservă mediul înconjurător și îmbunătățește bunăstarea localnicilor.”
Conceptul de turism sustenabil nu este chiar nou, dar a fost readus în discuții prin prisma ultimelor provocări ale planetei.
De exemplu, programele noaste în Costa Rica sunt eco certificate, implică zero emisii de carbon și se bucură de autorizare de la “rainforest alliance” prin partenerii nostri locali.
Parteneri locali care sunt implicați în campanii active de sustenabilitate și protejarea mediului, desfășurând o serie de acțiuni și implementând politici cu scopul de a anula amprenta de carbon. Dintre acțiunile acestora putem enumera folosirea exclusivă de materiale reciclabile, redresarea unei părți din venituri către acțiuni de împădurire, participarea activă la evenimente locale cu scopul promovării turismului sustenabil și multe altele. Împreună cu aceștia, Fresh Holidays recomandă turiștilor doar variante de cazare eco-certificată, clasată cu +3 frunze verzi (clasificarea oficială a unităților de cazare din Costa Rica).
Dacă nu am fost destul de convingători, iată un mesaj și de la Șir David Attenborough (un celebru crainic BBC și un naturalist înăscut, realizatorul mini-seriei de documentare Life Collection).
Cum poți să fii un călător eco friendly?
Mulți dintre noi știm deja despre toate problemele prin care trece planeta pe tema schimbărilor climatice și cu siguranță ne dorim să facem mai mult sau ne dorim ca cel puțin acțiunile noastre să nu contribuie la răspândirea crizei naturale.
Pentru că suntem de părere că orice schimbare ajută și că nici un gest nu este prea mic sau nesemnificativ te invităm să dai curs provocării nostre de a intra în clubul turiștilor responsabili.
Am pregătit pentru început un mic ghid cu primi pași pe care îi poti implementa în viitoarele călătorii, indiferent de destinație:
- Împachetează inteligent: cu toții trebuie să ne implicăm în lupta contra plasticului, astfel încât ar fi bine să încercăm să avem la noi o sticlă reutilizabilă (cum ar fi Water-to-Go). De asemenea este indicat să folosești un rucsac sau pungi din material textil pe care le poți refolosi atunci când plănuiești să organizezi un shopping spree la destinație.
And remember – less is more J
- Plantează niște copaci sau alege un alt mod de a compensa amprenta de carbon a călătoriilor tale.
Unele companii aeriene oferă posibilitatea de a face acest lucru la momentul rezervării, sub formă unui supliment opțional la costul zborului tău. Există din ce în ce mai multe companii care îți oferă posibilitatea de a cumpăra „credit” de carbon, donând apoi către proiecte din întreaga lume, precum o fabrică de energie regenerabilă din Sri Lanka, un proiect de apă potabilă în Cambodgia sau un program de conservare a pădurilor în Indonezia. Pentru cei interesați de astfel de programe informațiile sunt la doar un click distanță, putând găsi o multitudine de astfel de programe online.
- Nu lăsa urme – nu îți scrijeli numele pe copaci sau elemente arhitecturale, nu lua parte la trend-ul de a lăsa lacăte “simbol” ale iubirii voastre prinse de poduri, nu arunca gunoi pe jos. Practic nu ar trebui să existe urme ale sejurului tău prin destinația vizitată.
Pro-tip: Daca dorești să imortalizezi un moment important o poți face prin fotografii. Sau și mai simplu – prin a trăi pur și simplu experiența la maxim, atunci și acolo !
- Mânâncă și cumpără local: achiziționează produse de la persoane ce le realizeză local. Poate nu sunt întotdeauna cele mai ieftine, dar alegând o astfel de variantă ai garanția că suma cheltuită va merge către comunitățile și economia locală.
Cu toții ne întorcem din vacanțe cu mici suveniruri – magneți, brelocuri, căni, decorațiuni. De cele mai multe ori însă acestea sunt produse în masă. Dacă alegi un suvenir confecționat manual de către un localnic nu numai că vei fi ales un produs de o calitate superioară, dar de cele mai multe ori vei primi ca și bonus și o poveste despre produsul ales sau viața de localnic 😀
În ceea ce privește restaurantele, îți recomandăm să optezi pentru restaurante și localuri mai mici; în acest fel vei susține economia locală, te vei putea bucura de preparate tradiționale și cu siguranță vei avea parte de cea mai gustoasă mâncare.
- Economisește apă (Beți bere în schimb!).
Sau, pe o notă mai serioasă, doar solicitând hotelului să nu schimbe cearceafurile și prosoapele zilnic va reduce consumul de apă, energie electrică și chimică, fără a menționa creșterea duratei de viață a tuturor acestor obiecte.
- Fii călător, nu turist:pune întrebări, păstrează-ți mintea deschisă și respectă obiceiurile și cultura celor pe care îi întâlneșți. Pe scurt, fiți curioși de călătorie! În același timp, pentru un schimb cultural mai semnificativ, fii pregătit să împărtășești ceva despre tine și de unde vii. #travelstories
- Nu speria fauna locală . Evită perturbarea vieții sălbatice și nu le deteriora habitatul natural – în general, acest lucru înseamnă să păstrezi o distanță sigură și să fi atent să părăsești mediul în aceeași condiție în care l-ai găsit
Și pentru a ne asigura că generațiile viitoare se vor putea bucura de aceleași minuni naturale, nu cumpăra suveniruri realizate din materiale naturale de proveniență animala (os, pene, scoici, coral etc).
- Nu atinge coralul. Atunci când plonjezi sau te scufunzi, coralii atinși pot muri, deoarece uleiurile din pielea ta interferează cu ecosistemul lor delicat. Admira de la o distanță sigură!
- Explorează zone mai puțin populare
“Supraturismul” este un fenomen cu care majoritatea dintre noi ne-am confruntat în cel puțin una dintre călătoriile noastre.
Obiectivele turistice celebre din destinații atrag evident și cel mai mare număr de turiști. Fenomenul poate duce la degradarea în timp a atracțiilor sau chiar a întregii destinații.
În mod evident, cu toții dorim să explorăm și atracțiile majore și este în regulă, dar gândeste-te și la locurile “prețioase”, ascunse care pot fi găsite pe o străduță nebătătorită de toți turiștii.
Trick – pentru a reduce timpul de așteptare la coadă pentru intrare la marile atracții încercă să programezi vizita la ore cât mai putin solicitate. Cu un simplu research online poți găsi toate aceste informații.
- Călătorește cu un tour operator responsabil: atunci când selectezi compania cu care vrei să mergi în vacanță, pune întrebări pentru a te asigura că practicile lor sunt responsabile din punct de vedere social, ecologic și economic. La Fresh Holidays avem o echipă de călători sustenabili, care lucrează non-stop pentru ca vacanțele tale să fie cât mai puțin dăunătoare planetei, să respecte destinația aleasă, să fie eco-friendly dar și eco-fun.
În final, este necesar să subliniem că așa-numitul „turism responsabil”, „turism durabil” sau „turism ecologic” nu înseamnă doar a fi responsabil în ceea ce privește mediul natural, cazarea sau transportul utilizat în turism. Turismul responsabil se bazează de asemenea pe conceptul de incluziune socială a comunităților și a experiențelor locale. Știți deja cât de mult promovăm experiența Like a local în Mauritius!
Nu putem încheia acest articol fără a menționa un ultim aspect important – a fii un turist responsabil este absolut minunat și necesar, dar lucrurile nu trebuie să se oprească aici. Și locul în care trăim zi de zi are nevoie de aceeași atenție și implicare din partea fiecăruia dintre noi. Este o idee bună să implementăm obiceiuri verzi în vacanță pe care să încercăm apoi să le aducem cu noi acasă.
Sperăm că acest mic ghid, un prim articol din multe ce urmează să apară sub sigla Fresh Holidays, să te inspire și să te ajute în încercarea de a face alegeri responsabile și de a contribui la diminuarea efectelor negative asupra planetei.
Cu totii iubim călătoriile! Învață să fii un călător responsabil. Întreabă-ne cum și suntem bucuroși să îți oferim alternative și experiențe care să te facă să te simți un călător care se bucură de planetă și o ajută să supraviețuiască!
Do you wanna be a #FriendOfEarth ?
Fresh Holidays,
Turoperator #PrietenCuPlaneta
Cele mai indragite de catre clientii nostri
-
Little explorers: Magica Indie si Paradisul din Maldive – grup familii 2025
Promode la3995 EUR -
Little explorers Oman: Descoperă farmecul autentic al Omanului – Grup familii cu copii – Februarie 2025
Promode la2695 EUR/adult -
Creole luxury adventure for families in Mauritius 2024
Promode la3197 EUR