Familia Dinescu – Testimonial vacanta Revelion 2020 in Bali
Testimonial tip articol trimis de familia Dinescu dupa calatoria de Revelion din Bali
Experimentand Bali, Craciun si Revelion 2020
Cel mai obositor lucru cand pleci in calatorii lungi prin tari indepartate este zborul, pe care noi l-am efectuat cu QATAR care ne place foarte mult dpdv servicii si aeronave:
Bucuresti > Doha 5h (cursa care pleaca la ora 12:00 ora RO si ajunge la 18:00 in Qatar)
Layover de 8h in Doha
Doha > Dempasar 10h (decolare din Doha la ora 2:45, sosire in Dempasar la ora 17:30)
Cum noi suntem obisnuiti cu astfel de calatorii si nu prea avem probleme cu schimbul de fur orar (“jet lag”), prima parte a calatoriei a fost super ok.
DOHA: Cat timp am stat in Doha, am decis sa facem un tur al orasului prin Discover Qatar (agentia oficiala a lor). Astfel, am platit online in avans cu 2 sapt cate 75 QAR (~18 EUR) / pers, link direct pe site de la QATAR Airways, si am ales turul de la ora 20:00 (aterizand la 18:00, sa avem ragaz pt formalitatile vamale). Plata am efectuat-o cu card REVOLUT, pentru cursul de schimb bun. Tin sa precizez ca in QATAR intri cu viza temporara pt vizitarea orasului (numita si Visa-On-Arrival). Turul dureaza aprox. 3h, mergi cu bus si ghid vorbitor de engleza, vezi 4 obiective unde stai aprox. 20min la fiecare. Foarte interesant, recomand. Detalii despre tur pe site la QATAR.
Drumul de 10h Doha > Dempasar cam obositor, dar imediat ce am iesit din avion (un pic “congelati”) si am dat de caldura si umiditatea din Dempasar, ne-a trecut.
Revenind la Bali, cateva idei si sugestii mai jos:
Vremea, flora si fauna:
- In Bali am fost un pic sceptici la inceput sa mergem in sezonul umed/ploios.
- Cand am iesit din aeroport, ne-a lovit ca si in Thailanda (parca chiar mai mult) valul de caldura combinat cu umiditatea.
- Totusi, asa cum ne spunea si Ecaterina, vremea a fost excelenta in cele 10 zile, mult peste asteptari: constant 31-32 grade ziua (chiar de la ora 8 dim). Cand crestea temperature peste 33-34 grade, mai dadea cate o ploaie calda de aprox. 30min. Am prins 3-4 ploi in cele 10 zile, care au fost o incantare reala: una direct pe plaja, alta in turul insulei Nusa Penida si 1 sau 2 la hotel. Super ok vremea, perfecta chiar.
- Cei care au fobie de insect si reptile, trebuie sa se obisnuiasca cu micile animalute care stau pe la hoteluri si case, in special soparle de dimensiuni medii (mult mai mari decat faimoasele geko din Thailanda). Ele stau pe acoperis in general (cel de bambus), vandeaza insecte noaptea, scot un zgomot specific (ca de greiere ragusit) si le e frica de oameni (stau ascunse cand ne vad). Aveam 2 in hotelul din Ubud, iar in Nusa Dua nu am vazut decat 1 ascunsa printre pietrele de la piscina camerei. Mai ai surprise de paianjeni, deci atentie cand va culcati sa verificati pernele/asternuturile etc. Majoritatea hotelurilor au paturi cu baldachine, pentru a te feri de insecte. Noi in prima seara am solicitat un spray cu care am dat peste tot in camera, inainte sa dormim.
Recomandari sau Tips & tricks:
- Planificati din timp cam ce doriti sa faceti/vizitati. Alocati suficient timp pt partea logistica/de transport. Noi am taiat aprox. 30% din obiectivele planificate, din cauza problemelor de trafic (nu doream sa petrecem jumatate de zi in masina). Raman pentru data viitoare.
- In Bali am plecat cu USD, dar si cursul EUR era foarte bun. In majoritatea locurilor se poate achita cu cardul (am platit cu card Revolut atat la supermarket, cat si la restaurante, hotel, spa etc), dar nu si la magazinele mici, piete etc. Sunt ATM-uri pe insula, dar recomand sa aveti si cash la voi. Citisem vis-à-vis de case de schimb cu comision, dar daca esti atent, nu ai probleme. Eu am schimbat USD la 3-4 case diferite, dar am intrebat inainte daca acela este cursul final, sa ma asigur (chiar daca pe placuta afara scrie NO Commission). Exita un lant de Exchange office raspandit in Bali, care este ok si la curs: Central Kuta Money Exchange (http://www.centralkutabali.com/) – ii gasiti peste tot in Ubud, dar si in alte locatii.
- Tigarile: au fost destul de ieftine pana la 1 Ian 2020 (aprox. 2.3 USD/pachet, deci cam 10 RON), cand am inteles ca se scumpesc foarte mult. Multi ziceau ca s-au lasat deja de fumat. Pretul de mai sus este pentru un pachet de Marlboro Gold alb, care inteleg ca este ok (sotia fumeaza, eu nu). Noi am si luat 2 cartuse back home. Brand-urile locale sunt mai ieftine. In aeroport (duty free) sunt mai scumpe, asa ca va recomand sa luati de la supermarket. Supermarket ok cu preturi locale se numeste „Indomaret”, este cam peste tot. In general, am vazut ca Duty Free -ul din aeroportul Ngurah Rai International Airport are preturi foarte mari la tot.
- Alcoolul: Berea locala este foarte buna rece (Bintang si Bali Hai), dar orice alt alcool destul de scump din cauza taxelor. Oricum, pe caldura aia noi am consumat preponderent Nuca de cocos tanara si diverse sucuri fresh de fructe si ceaiuri.
- Suveniruri: cele mai bune preturi le-am gasit la final la un supermarket mare din centrul Ubud-ului (PANDAWA), cam pentru tot ce am vrut sa luam: masti, magneti, creme, cafea, zahar de palmier, tigari etc. Pe la buticuri risti sa te pacalesti. Chiar si cu localnici pe langa Ubud unde am fost sa cautam masti si alte chestii hand-made risti sa iei teapa (ne-a cerut unul 100 USD/masca din lemn sculptata deoarece zicea ca este „antique” dar era vai de mama ei, cred ca stransa de la gunoi). Practic, orice turist acolo este o vaca de muls, asa ca atentie la preturi !
- Toate auto au aer conditionat, sofer care o rupe pe engleza si in cele mai multe cazuri si ghid, la tururile luate prin agentie.
- Bacsisuri: In Indonezia, este 11% taxa guvernamentala si 10% taxa de service. Unii o au inclusa in preturi, altii nu. Atentie la restaurantele care au afisate preturi mici, dar va incarca la final cu 21% extra. Intrebati inainte sa va asigurati. (noi am patit-o o data, chiar daca stiam de treaba asta). La fel, la taxi sau la tururi de 1 zi, la final daca ati fost foarte multumiti, lasati ceva tips pt ghid si sofer. Eu am lasat mereu, fiindca ei se straduiau sa fie super draguti si atenti cu tine toata ziua, si de multe ori depaseam cele 8h alocate din cauza traficului. Niciunul nu te grabea si erau foarte atenti (veneau cu umbrele daca incepea ploaia, deschideau usa, te lasau cu masina unde trebuie etc). 5-10 USD / fiecare am dat mereu la finalul tururilor, in IDR.
- Nu uitati de creme de plaja (incercati sa va aduceti din tara, cel putin iarna sunt destul de ieftine la noi si scumpe la ei – BananaBoat), palarie neaparat si multa hidratare. Foarte importante toate. Creme cu factor minim 30 (eu folosesc 50, sotia 30), chiar si asa ne-am bronzat destul de bine. Nu va lasati pacaliti de soarele din nori, atunci va „prajiti” cel mai tare. Noi am experimentat si prin Dubai, Thailanda si aici asa ceva 😊
Ce nu ne-a placut:
- Aglomeratia de pe strazi. Fiind o insula relativ mica, cu strazi foarte inguste (abia au loc 2 masini una pe langa cealalta), aceasta nu face fata volumului de masini (peste 70% pentru turisti). In perioada Revelionului, pe langa turisti, vin pe insula cu masinile personale si localnicii din Java (Jakarta in special). Si atunci se creeaza adevarate ambuteiaje. Practic, se merge cu aprox. 10km/h, deci mare atentie cand va planificati destinatiile si tururile.
- Multele motociclete/scootere care circula haotic peste tot (ei au circulatia pe partea stanga, ca in UK, India etc)
- Plaja din Nusa Dua plina de alge mai ales la flux-reflux (mareele din zona ecuatoriala). Faceau efortul sa le acopere, dar manual si cu 2-3 omuleti nu reusau mare lucru. Cred ca o initiativa locala/guvernamentala ar fi buna. Si in apa, 10m de mal, era plin de alge pe fund. Anumite zona mai curate, stanga-dreapta de resort. Apa in schimb calda, la temperatura potrivita pentru racorire.
Ubud:
- Zona destul de safe atat ziua cat si noaptea. Un pic prea aglomerat, traficul din jurul Ubud-ului este infernal la orice ora. Cel mai bine daca nu stati in Ubud (noi am avut Hotel la 15 min de Ubud cu masina) sa va lase langa Palatul regal din Ubud si de acolo sa experimentati pe jos. Un tur complet de centru il faceti in aprox. 1 h. Sunt multe drumuri cu sens unic si riscati sa stati 1h in masina ca sa ajungeti la un obiectiv, cand se poate face in 30min pe jos.
- Recomand si o plimbare pe jos pe Campuhan Ridge Walk, niste peisaje de vis (noi am mers de la hotel pana in Ubud pe jos pe aici, prin satele lor, aprox. 1h)
- Preturile in Ubud sunt mai mari, dar fiind zona turistica, este de inteles.
- Aveti de unde sa alegeti atat la restaurant, cat si pt SPA, yoga, shopping. Preturile se negociaza (nu si la supermarket-urile mari).
- Shopping: In general, la prima strigare va spun un pret aproape dublu. Functie de experienta fiecaruia in negociere si de vointa de a vinde a vanzatorului, puteti scoate pret bun daca va doriti ceva: haine, cafea, masti de lemn si alte suveniruri. La fel si la sucuri si anumite mancaruri. Micile magazine tip butic la ei se numesc “warung”. In general, sunt afaceri de familie si ofera si mancare. Recomand sa verificati pe Google maps review-urile la fiecare local inainte sa va asezati la masa. Am avut surpriza sa mananc la o astfel de locatie super gustos si cu super bani putiti, deoarece review-urile erau excelente, chiar daca nu arata foarte modern (Warung Garasi). Pentru cei mai pretentiosi, in Ubud se mananca excelent si intr-o locatie unica la Hippie Fish. (+live music).
- Rata este un preparat autentic specific Bali si Ubud in general. Asa ca daca doriti, incercati o rata, dar nu la faimosul Bebek Bengil care pe noi ne-a dezamagit crunt (si nu suntem singurii, dupa ce am postat pe TripAdvisor review, am vazut ca majoritatea din ultimul timp acorda cu indulgenta 3 stele din 5 localului respectiv).
- Recomand cura de fructe exotice de toate felurile, sunt si bune pt detox: mango, passion fruit, dragon fruit, mangosteen, ananas local, banane mici, pepeni, snake fruit etc. Dupa pofta si placere. In multe supermarket-uri, ti le si curata si feliaza, noi asa luam seara mereu spre hotel. Atentie la Durian, incercati de curiozitate, dar nu il duceti la hotel 😊
Nusa Dua:
- Hotelul Inaya Putri este in Top 3 hoteluri/resort de 5 stele in care am stat. De la servicii, pana la amenajare, camera etc. Am avut camera cu piscina privata, superba ! Totul la superlativ aici. Preturile insa sunt pe masura, dar bauturile si mancarea exceptionale. Am comandat chiar si room service, impecabila servirea si mancarea. Orice aveam nevoie se rezolva imediat. De asemenea, unul dintre cele mai bune variante de mic dejun experimentata: niste fresh-uri de fructe si combinatii de ceaiuri reci naturale superbe. Statii de mancare pt toate gusturile aici, similar cu Atlantis din Dubai. Resortul este intr-o zona selecta din Nusa Dua, pazita cu 2 randuri de porti: una la intrarea in Nusa Dua, unde se verifica inclusiv de bombe fiecare masina, si una la intrarea in Resort.
- Bali Collection: Aici se poate merge pe jos de la Inaya Putri, aprox. 10min. Este un fel de open mall: cu restaurante, supermarket si magazine de shopping. Recomand pentru plimbarea de seara, mancare si ceva shopping. Si aici, sunt restaurante fel de fel, cu sau fara taxe incluse, asa ca recomand sa cititi review pe google, la cele unde vreti sa mancati inainte sa mergeti. Inghetata buna (am incercat green tea si mango + cocos), la fel si felurile cu fructe de mare si peste (am mancat preponderant astfel). Nu va asteptati in schimb sa gasiti peste tot un steak bun, ei sunt specializati pe mancare asiatica (Indiana, indoneziana, thai, chinezeasca si in general cu multe sosuri si mirodenii de-ale lor + spicy, dar nu asa de iute ca in Thailanda. Totusi, daca nu suportati, precizati inainte). Merg mult pe rata, pui si peste + porc (nu am incercat faimosul Babi Guling – porc rotisat, deoarece nu se gaseste peste tot si sunt anumite locuri unde il gatesc bine – ramane pentru data viitoare).
Obiective vizitate in Bali:
- Sanctuarul maimutelor din Ubud: super ok si relaxant de vizitat, maimute peste tot. Atentie la regulile de vizitare: fara accesorii care pot fi “furate” de maimute, fara atingere sau mancare etc. Sunt clar expuse la intrare.
- Palatul din Ubud, unde am luat bilete si la spectacolul Ramayana, o poveste hindusa foarte bine pusa in scena. Cititi inainte firul epic sa intelegeti personajele si actiunea, nu ca noi, dupa 😊: https://unicare.id/2019/07/15/legong-dance-ramayana/
- Degustare de ceai si cafea pe o plantatie autentica (inclusiv „faimoasa” LUWAK). Personal, nu m-a impresionat cafeaua LUWAK (cea mai scumpa din lume, procesul de fabricatie il cititi voi pe net). Merita incercata o data, iar cum ti-o prezinta si degustarea in sine este foarte misto. Am si luat de la ei cafele si ceaiuri cu diferite arome, gata preparate. Recomand!
- Spa/masaj in Ubud: gasesti peste tot. Am vrut sa mergem la Yoga Barn o data pentru experienta, dar nu s-a nimerit. Am mers in alta parte cu review bun pe TripAdvisor (StarChild SPA), dar ne-a dezamagit, inclusiv masajul Ayurvedic nu a fost wow. Cel mai bun masaj l-am facut la o locatie mica, unde am platit de 3-4 ori mai putin ca la un SPA faimos. Recomand sa experimentati si locatii mai mici care va inspira incredere (pretul aprox. 100.000 IDR/ora). La SPA consacrat, sare de 250.000/ora)
- Excursii si tururi:
- Mengwi – Alas Kedaton (pe care nu l-am mai vazut datorita traficului si al timpului scurt de a ajunge la asfintit la urmatorul templu) – Tanah Lot Sunset Tour (foarte ok la apus, numai ca fiind un obiectiv turistic atrage foarte multa lume si trebuie sa iei in considerate ca cele mai bune locuri pt poze o sa le imparti cu zeci de alti vizitatori). De aici pana la hotelul din Nusa Dua (34km) am facut 3h, intr-un trafic infernal. (drum de max 40min-1h altfel).
- Rafting pe Ayung River (aprox. 3.5h in total) – a fost cea mai misto activitate din Bali, recomand fara ezitare. Cobori prin jungla 400 trepte, ajungi la rau, primesti vesta, vasla si instructiuni si mergi aprox. 2h (cu pauza pe la jumatate) dus de apa, mega fun daca te intalnesti si cu alte barci si incepe stropeala (mai ales ca e cald afara si vrei sa te racoresti). Apa nu are mai mult de 1m cam peste tot, peisajele sunt senzationale. La final urci prin alta parte tot aprox. 400 trepte, dar merita. Noi am luat si cu pranz inclus (a fost super ok) si extra pozele si filmul video filmat de ei (400.000 IDR tot pachetul foto&video). Am negociat excursia la 750.000 IDR/pers, de la 1.250k initial. Cred ca acesta e pretul corect. La final poti sa te schimbi si sa faci dus (iti dau ei prosop). Sunt multe agentii care organizeaza, noi am fost cu GRAHA ADVENTURE si a fost super fun.
- 1 zi pe Nusa Penida vest, de 1 Ian (cand am considerat ca nu e prea multa lume, dar si atunci au fost toate barcile full). Se poate si varianta pe est, sau pe Nusa Lembogan sau Gigi Islands (sunt 3 aici) pt snorkeling si broaste testoase. Toate sunt spectaculoase si au farmecul lor. Fiecare dupa placere si posibilitati. Varianta Vest am agreat-o dupa ce am discutat cu mai multi localnici, ghid, agentie etc. Nusa Penida este acum in dezvoltare/expansiune, foarte salbatica si cu peisaje superbe. Am luat prin agentia locala cu care lucreaza Fresh (Pacto) si a fost super ok. Atentie: pickup de la hotel in jur de ora 6:30, ca sa ajungi la port (Sanur) la ora 8, cand se face imbarcarea si se pleaca la 8:30. Drumul cu speed boat aprox. 45min, ajungi la locatie, te sui in masinute si te duc ei la fiecare obiectiv in parte (4 obiective am avut noi, printre care Broken Beach, Crystal Bay – superb loc de snorkeling, o multitudine de pesti si corali etc). Gasiti variantele de tururi si pe net, voi alegeti. Pranzul a fost inclus, iar la fiecare obiective aveti toalete (5.000 IDR/pers) si Warung -uri cu mancare si bauturi. Sunt si mici intreprinzatori locali, ba chiar si localnici care au amenajat anumite spot-uri de poze si va solicita tot 5.000 IDR sa folositi amenajarea lui pentru un cadru perfect. Returul la 16:30 la portul insulei, dupa care 45min catre Sanur, iar acolo te asteapta soferul si te duce inapoi la hotel (intr-un traffic specific, alaturi de alti mii de turisti care fac acelasi lucru – se intorc din tururile lor). Trebuie sa va inarmati cu rabdare.
- 1 zi am solicitat un tur personalizat, astfel (noi l-am facut din Nusa Dua ca am stat prea putin in Ubud, dar recomand sa-l faceti din Ubud fiind foarte aproape de ele, din cauza traficului): Tegalalang Rice terrace (superb view, trebuie ajuns dimineata sa nu stai la cozi) > Tirta Empul temple (Holly Water) > Goa Gajah Temple > Satria Luwak Coffee Plantation (degustare de cafea si ceaiuri locale, plantate acolo + tur) > Tegenungan Waterfall (superb view). Returul lung si obositor ca de obicei.
Ce as schimba/as mai face in Bali:
- Din cate am inteles de la ghizii locali, cea mai ok vreme si cu preturi bune este perioada Iunie – Septembrie, deci fix cand avem si noi vacante. Pentru ei ziceau ca este un pic “frig”, adica temperatura noaptea scade pana la 25 de grade 😊 Atunci nici nu sunt asa multi turisti ca de Revelion si nici nu vin multi localnici, deci e perfect. Problema cea mai mare in Bali, dupa cum am spus si mai sus, este traficul. Probabil ca atunci cand vom reveni, vom alege aceasta perioada, sa experimentam si sezonul uscat.
- Am stat doar 3 nopti in Ubud (2 zile pline), si cred ca trebuie alocat mai mult timp aici. Minim 4 nopti, 3 zile pline. As recomanda chiar 5 nopti. Ai ce sa faci si te relaxezi.
- Hotelul din Ubud a fost un pic sub asteptari , necesita o renovare. Ca si stil este traditional, si foarte bine gandit cand a fost facut. Neaparat tot vila cu private pool, in care seara ne relaxam si vedem jungla. Ca si plus aici, privelistea era senzationala din camera/piscina.
- Incercam cazare si zona Kuta/Semyniak/Changgu data viitoare, ne propunsesem sa ajungem dar datorita problemelor de traffic, am renuntat sa stam ½ zi in masina pt tur-retur. E zona mai animata, cu viata de noapte si party. Diferenta este similara ca si paralela cu cea dintre Pukhet si Krabi din Thailanda.
- Sa vedem si celelalte temple din nord si vest pe care nu am apucat sa le vedem acum: Uluwatu, Gigit Waterfall, Ulun Dantu Temple, etc poate si Lempuyang (dar am inteles ca sunt cozi de 4-5 h sa faci cateva poze in 2-3 min cu o oglinda, ca in Photoshop, asa ca nu merita). Lumea se duce de la 4 dimineata acolo. Neaparat si Gili Islands Tour, sa facem snorkeling cu broastele testoase mari.
Despre experienta Fresh:
- Suntem la a 2-a experienta cu ei, si totul a fost de 5 stele pana acum (wow). Bine organizat si documentat, hotelurile perfecte, transferurile (aeroport > Hotel Ubud > Hotel Nusa Dua > aeroport) incluse + tururi cu agentia locala de vis (si la cele mai bune preturi). Totul ca la carte, astfel cred ca reusesc sa pastreze si sa fidelizeze clientii.
- Si anul asta cu siguranta o sa mai cautam variante exotice, tot cu Fresh, deoarece avem incredere ca vor fi tot la inaltime cu serviciile la sol si tot pachetul turistic in general.
Cele mai indragite de catre clientii nostri
-
Little explorers: Magica Indie si Paradisul din Maldive – grup familii 2025
Promode la3995 EUR -
Little explorers Oman: Descoperă farmecul autentic al Omanului – Grup familii cu copii – Februarie 2025
Promode la2695 EUR/adult -
Creole luxury adventure for families in Mauritius 2024
Promode la3197 EUR