Hurghada vazuta de consultantii FreshHolidays – povestea Ecaterinei
O destinație exotică, accesibilă, all inclusive, pretabilă pentru vacanțe cu familia, dar și pentru escapade romantice, sejururi relaxante și/sau active este Hurghada.
Ce poți face într-un concediu de 8 zile? Multeee – începem cu clasicele excursii: vizită Cairo și Giza, Valea Regilor sau insula Paradisului (Giftun Island); plimbări cu cămila sau quad bike-ul în deșert ș.a.
În primul rând, însă, recomandat ar fi să alegi cu atenție unitatea de cazare, căci în Egipt, de altfel ca și în Turcia, sunt multe resorturi clasificate la 5*, din păcate, însă, standardul hotelier local poate lăsa de dorit în materie de facilități și calitatea serviciilor oferite.
Evident că îți poți face o idee despre hotel(uri) citind recenziile utilizatorilor pe site-urile turistice de profil. Ți-aș recomanda să iei în considerare sfaturile consultanților noștri, mai ales că în ultimii ani, având în vedere potențialul turistic al destinației, dar și din dorința de a oferi informații corecte și actualizate, echipa Fresh Holidays a făcut o frumoasă tradiție prin participarea la infotripurile organizate de partenerul său TEZ Tour.
Să continuăm lista cu sfaturile utile și lucrurile care m-au impresionat în această călătorie J
În materie de resorturi, personal, mi-au plăcut cele amplasate în Sahl Hasheesh. Stațiune care îți oferă atmosferă de vacanță și confortul necesar pentru relaxare, fiind în același timp situată relativ aproape de aeroport (a se citi ca – durată scurtă a transferului) și de orașul Hurghada – oaza de shopping și viață de noapte.
O să evit să te plictisesc cu date tehnice și detalii despre hotelurile vizitate, în special pentru că prefer să ofer informații punctuale, corelate cu preferințele și nevoile tale turistice. Urmează, în schimb, o prezentare – te avertizez: ușor haotică – a experienței, mai exact a impresiilor și percepțiilor personale, în țara faraonilor și piramidelor.
Am vizitat Egiptul în prima jumătate a lunii decembrie 2018. Temperatura medie a apei era în jur de 22-23°C, iar temperatura aerului cuprinsă între 17-25°C – condiții destul de plăcute pentru un sejur de relaxare la plajă, mai ales dacă e să compari cu valorile termice din aceeași perioadă din spațiul mioritic. Însă, e bine să ai de reper următoarele: în perioada decembrie – februarie bate un vânt destul de răcoros – deci, nu uita să împachetezi și haine mai călduroase pentru vacanță. Noi am prins vreme destul de faină, astfel încât am putut să ne etalăm pe parcursul zilei ținutele de vară, însă, stilul vestimentar era retușat spre seară. Cei friguroși, preponderent eu, se îmbrăcau cu plapume 😀 pe care le primeau în cadrul sesiunilor tradiționale de fumat din narghilea în shisha-barul hotelului.
Dacă îți dorești un bronz de vis, te asigur că plaja majorității hotelurilor vizitate era echipată cu protecții speciale de vânt, confecționate din lemn, fiecare dintre aceste construcții fiind arondată la o umbrelă și 2 șezlonguri. Unele resorturi mai aveau și un perete de sticlă (în zona de piscine) folosit cu același scop.
Ca să eviți apariția unor neînțelegeri interculturale, reține că nu ai voie să faci baie în mare până la răsăritul, respectiv după apusul soarelui. Este bine să îți mai iei și o marjă de cel puțin jumătate de oră – 40 minute, căci percepția temporală culturală este ușor diferită.
Aviz în special amatorilor romantici de înot cărora le place să facă baie în mare, având culorile apusului în fundal.
Cel mai probabil ghidul local te va informa că accesul în apă este strict interzis în timpul indicat, deoarece din largul mării vin batalioane de pești otrăvitori, se activează cei mai răi arici de mare și până și coralii cei frumoși pot reprezenta un pericol pentru tine, iar aceste măsuri sunt luate strict pentru securitatea ta. Ușor hiperbolizat sau nu, din dorința de a proteja, de a evita bătaia de cap sau din alte motive (de ex. religioase), cert e că aceasta este o regulă ce nu poate fi încălcată.
La ce trebuie să te mai aștepți? Egiptul în general, raportat la partea pe care am vizitat-o, mi-a lăsat impresia că stă foarte prost la capitolul curățenie și trafic. Fii pregătit că, în special, în așezările urbane (inclusiv în zonele centrale), dar nu numai sunt foarte multe gunoaie lăsate de izbeliște pe marginea drumului. În drum spre Cairo am parcurs o porțiune de mai bine de 100km prin deșert în care tot mai răsăreau pe ici-colo movile de moloz, deși nu era nicio așezare umană prin apropiere.
În Hurghada șoferii adoră să folosească claxonul, mai ales unde semnul interzice în mod expres acest lucru. Se practică pe scară largă – inclusiv de către domnii polițiști – și nu, nu erau în vreo misiune =)
Dacă se întâmplă să te plângi de traficul din București, îți recomand în scop terapeutic, evident, să vizitezi Cairo. Să vezi acolo ditamai traficul cu încălcări ale regulilor de circulație (depășiri periculoase, frânări bruște și treceri inexistente de pietoni), iar ca rezultat foarte multe mașini pline de cicatrici. Declar solemn ca niciun pieton, șofer sau mijloc de transport nu a avut de suferit pe perioada aflării noastre în / deplasării prin Egipt 😀
O altă componentă importantă a specificului local sunt vânzătorii. Uneori drăguți, alteori agasanți, buni comercianți și negociatori ce ți se vor adresa în primă fază în limba rusă cu întrebări haioase de tipul „De unde ești, frumoaso? Cum te numești, frumoaso?” și hai la mine în magazin că am marfă tare bună, iar versiunea masculină sună cam așa: „come here, my friend! Look, this is good quality! I have best price today only for you, my friend!”
Regula numărul unu – negociază. Regula numărul doi – negociază, dacă ești bărbat, sau folosește tehnica puppy eyes, dacă ești reprezentanta sexului frumos. Regula numărul trei – dacă vânzătorul nu vrea să scadă din prețul oferit, îți manifești pur și simplu dezinteresul – cum s-ar zice: „au revoir și sănătate!” Dacă nici asta nu funționează… îți încerci norocul în altă parte, respectând regulile specificate mai sus, doar n-o fi singurul comerciant 😛
Bun, acum că te-am familiarizat cu câteva aspecte definitorii ale Hurghadei și ale orașului Cairo, permite-mi să îți povestesc despre câteva lucruri care m-au încântat deosebit în această călătorie: oameni faini; vreme super însorită; apa mării excelentă pentru baie; teritoriile resorturilor înverzite și super îngrijite; plantații de corali admirați în toată splendoarea în larg; sesiuni individuale de snorkeling; cine delicioase servite la restaurantele cu specific local; excursia de vis la piramidele din Giza.
O să îți relatez despre ceva care m-a marcat pe bune și aș începe cu concluzia: vizita celei de-a șaptea minuni ale lumii antice este o experiență obigatorie pe care o recomand cu căldură!
Ai parte de un program destul de intens și plin de vizite a diverselor obiective turistice: Cetatea Saladin – fortificație islamică construită în sec. XII, care oferă o panoramă splendidă asupra capitalei, în depărtare putând fi admirate și piramidele; Muzeul de Egiptologie și colecția sa impresionantă de exponate din perioada Regatului Vechi, Regatului Mijlociu, Regatului Nou plus artefacte din perioada greco-romană. Aici o să te simți cu siguranță răsfățat de atenția școlarilor ce te vor ruga să faci poze cu ei. Inițial crezusem că este vorba despre un proiect pentru vreo materie, ceva cu un topic complex, precum: interacțiune interculturală, socializare cu străini în limba engleză, modalități și tehnici de ieșire din zona de confort etc. Evident că am avut curiozitatea să aflu motivele și dintr-o singură întrebare am clarificat misterul – copiii vor pur și simplu să aibă poze frumoase cu turiștii care le-au vizitat țara. Apoi îți reîncarci bateriile cu o croazieră pe Nil unde ai inclus un prânz și câteva numere artistice – nelipsitul belly dance egiptean și tanura. Iar după ce bifezi toate aceste activități și iei pulsul capitalei din autocar, te pregătești de desertul așteptat – platoul din Giza în care admiri în prim plan: piramida lui Keops, piramida lui Kefren, piramida lui Mikerinos și Sfinxul.
Tot încerc să găsesc cuvintele potrivite ce ar putea să îți transmită din puținele emoții trăite, dar fără reușită J.
Este de prisos să îți mai spun că te încurajez să descoperi această destinație și aștept cu nerăbdare să împărtășești cu întreaga comunitate Fresh Holidays experiența ta!
Consultantii nostri te vor ajuta cu drag:)
Cele mai indragite de catre clientii nostri
-
Little explorers: Magica Indie si Paradisul din Maldive – grup familii 2025
Promode la3995 EUR -
Little explorers Oman: Descoperă farmecul autentic al Omanului – Grup familii cu copii – Februarie 2025
Promode la2695 EUR/adult -
Creole luxury adventure for families in Mauritius 2024
Promode la3197 EUR